IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Ненчев: Румен Радев препоръча да се търси алтернатива за ремонта на МиГ-овете

Като част от ЕС и НАТО България трябва да избягва всякаква зависимост от Русия, заяви министърът на отбраната

11:43 | 28.11.16 г. 8
<p>
	Снимка: <em>&quot;РСК- МиГ</em>&quot;</p>

Снимка: "РСК- МиГ"

Новоизбраният български президент Румен Радев е препоръчал в своя експертиза на Министерството на отбраната да бъде потърсена алтернатива на „РСК – МиГ“ за ремонт на българските военни самолети.

Това съобщи в ефира на bTV министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев.

В мотивите си към документа Радев е записал, че трябва да се търси диверсификация, за да получи страната по-изгодни условия. Вариант за алтернатива е Полша, посочил е той в документа.

Документът е внесен в Министерството на отбраната още през 2014 г. и е бил изпратен до тогавашния министър Ангел Найденов. „Придържал съм се изцяло към тази експертиза“, коментира Ненчев и допълни, че Румен Радев е бил напълно прав да иска да се търсят алтернативни възможности за ремонт на военните ни самолети.

В Полша цената на ремонта на двигателите на изтребителите е с 1 млн. лева по-ниска, а сроковете за изпълнение на заявката – по-кратки, подчерта той.

Прокуратурата повдигна обвинения за длъжностно престъпление срещу Николай Ненчев заради договорите за ремонт на МиГ-овете. Според следствието въпреки наличието на действащ договор с руската корпорация, той е започнал преговори с Полша. Това е създало проблеми за авиационната техника и предпоставки за инциденти, смята държавното обвинение. 

С „РСК – МиГ“ България няма договор за поддръжка, а рамково споразумение, уточни още военният министър в оставка. Според него той е действал в интерес на страната с намерение да спести 6 млн. лева с даването на поръчката на Полша. В допълнение и пилотите се чувствали по-сигурни.

Николай Ненчев е категоричен, че като част от ЕС и НАТО България трябва да търси всякаква възможност да се избягва зависимост от Русия.

Според него с действията си правителството е засегнало „силни лобита“ по отношение на договорите за ремонт на двигателите на изтребителите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Или всъщност Инвестор вече си е една обикновена жълта медия, в която се бълват пропагандни политически рефлукси, адресирани към интелектуалните нива на активните членове на футболните агитки, осигуряващи единствено вегетативни функции... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
И се чудя кога екипът на Инвестора ще се извини на нормалните си читатели за помиите, които се изляха само за няколко месеца тук да плашат публиката и с Радев, и с Тръмп, и с Брекзит... ?!!! Къде са апокалиптичните прогнози и за връщането на България в средните векове и завоя към Москва, и с рухването на световните борси с избирането на Тръмп, и с икономическия колапс на Великобритания след референдума...? Или пак удобно ше забришете въпросчето...? хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
А вие какво очаквахте от Радев - да развее знаме със сърп и чук и да закара България пред Кремъл? Нали Путин лично ще то гръмне...! Нема ли нещо да напишат онези и^диоти с ценностите, дето се драха тука за цивилизации и избор? Големата ценност Тетка Плачева с партийната книжка в гардероба искаха да си изберат! Петолъчки, сърпове и чукове дрънчат вече 27 години само в празните седесарски кра^туни!Единствената разлика между Радев и такива лек^ета като Плювню евентуално ще бъде, че в речите си на вр. Шипка и на 3-ти март ще споменава думички като Русия и Турция, щото от каканизовете за ценности на оная въ^шка не ставаше ясно в резултат на какви исторически събития България се е появила пак на картата на Европа... И евентуално, да не се оригва през ден как Путин е тръгнал да ни окупира още до Коледа и да търчи да събира из източна Европа съюзници и мераклии да плашат Русия с военна сила... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 7 години
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ Е ТОЧНО ТАКА!РАДЕВ СИ Е НАТОВСКИ ГЕНЕРАЛ!СПОРЕД НЕГО МИГ 29 НИ ПРЕВРЪЩА В ЗАЛОЖНИК НА РУСИЯ И НЕЙНЕТЕ ИНТЕРЕСИ!НО ЗА ДА НЕ ПРАВЯ ВНУШЕНИЯ Е ХУБАВО ДА СЕ ЧУЕ КАКВО КАЗВА САМИЯТ РАДЕВ ПО ТОЗИ ВЪПРОС!НАБЕРЕТЕ В ТЪРСАЧКАТА: "Ген.-майор Радев: Не може авиацията да е политически заложник" ЩЕ ВИДИТЕ ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ НА "КРЕМЪЛСКИЯ" ПРЕЗДЕНТ!РАДЕВ СИ Е ЧИСТ НАТОВЕЦ И ПО ТОЧНО АМЕРИКАНСКО ГЮМНЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 7 години
ИЗГЛЕДАЙТЕ ИНТЕРВЮТО НА МИТКО ЦОНЕВ С РУМЕН РАДЕВ от 07.10.2015 година ВИЖТЕ КАКВИ ГИ РЕДИ НАТОВСКИЯ ГЕНЕРАЛ ЗА РУСКИТЕ САМОЛЕТИ МИГ 29!! НАБЕРЕТЕ В ТЪРСАЧКАТА : "Ген.-майор Радев: Не може авиацията да е политически заложник" !!ТАМ Е ОТРАЗЕНО ОТНОШЕНИЕТО НА РАДЕВ НЕ САМО КЪМ РУСКИТЕ САМОЛЕТИ , НО И КЪМ САМАТА РУСИЯ!! Ген.-майор Радев: "Не може авиацията да е политически заложник. /на РУСИЯ" !!!!НА ВЪПРОСА дали българските ВВС ще използват до 2030 година руските МИГ 29 или ще преминат на НОВ ТИП БОЕН САМОЛЕТ Радев е категорично за смяна на Миговете с натовски самолети!!СПОРЕД РАДЕВ : "МИГ 29 е цаложник на политически интереси"В ИНТЕРВЮТО НАТОВСКИЯ ГЕНЕРАЛ РАЗСЕЙВА НЯКОИ МИТОВЕ ЗА МИГ 29 КАТО ГО ПРЕДСТАВЯ В НАЙ ЛОШАТА МУ СВЕТЛИНА!!! С избора на Радев БСП доказа , че не им е до РУСИЯ и някаква си там "вечна" дружба!БСП Е ЗА НАТО И НЕ И ОТИВАДА ПОВЕЧЕ ДА ЗАБЛУЖДАВА ЕЛЕКТОРАТА СИ С НЯКАКВО РУСОФИЛСТВО КАКВОТО ПРИ НЕЯ ИЗОБЩО НЯМА!! БСП Е ПАРТИЯ НА ОЛИГАРСИТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Спящият бик
преди 7 години
Де го чукаш - де се пука. Оказа се, че Ненчев е следвал експертните препоръки на Президента! "Ко ши прайми ся?" - както казват някои други представители на реда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Ненчев си е за панделата , както и останалите юнаци от Боковата чета !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
Птица
преди 7 години
Зависими от РУСИЯ СА ТИЯ С ПЕТОЛЪЧКИ ВМЕСТО МОЗЪК, А ТОВА СА 80% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ, НОРМАЛНО, ТЪЙ КАТО И ОБРАЗОВАНИЕТО ИМ Е ТОЛКОВА !!! НАЙ МНОГО СРЕДНО!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още