fallback

Зелена светлина за създаването на звено за консултации по „Плана Юнкер“

Административната структура ще работи от края на март догодина, ще подпомага изпълнението на стратегически проекти в България

16:39 | 13.12.16 г.

Специален Меморандум за разбирателство ще подпомогне създаването в България на Звено за консултации по „План за стратегически инвестиции за Европа“, станал популярен като "Плана Юнкер“. Документът беше подписан днес в Люксембург от заместник-министъра на финансите Маринела Петрова и вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вазил Хюдак.

Административната структура ще бъде в помощ на българските предприемачи, публичните институции и местната власт при подготовката и структурирането на качествени проекти, които да бъдат финансирани по "Плана Юнкер“.

„Основната задача на подписания днес Меморандум за разбирателство е да се преодолее съществуващото към момента несъответствие между големия брой проектни идеи в страната, които биха могли да бъдат реализирани с помощта на Европейския фонд за стратегически инвестиции, и факта, че България все още няма голям стратегически проект, който да е подкрепен по "Плана Юнкер“, каза заместник-министър Петрова по време на церемонията по подписването на документа.

Тя отбеляза, че българските предприемачи са изключително активни и изобретателни и платформата, която предстои да бъде създадена, ще съдейства за превръщането на множеството български проектни идеи в зрели инвестиционни предложения.

Предвижда се Звеното за консултации да започне да работи най-късно до края на месец март догодина, като ЕИБ ще подкрепи институционализирането му, включително чрез предоставяне на възможности за изграждане на необходимия административен капацитет и експертиза. Областите, в които то ще предоставя помощ, са идентифицирането, приоритизирането, подготовката, структурирането и изпълнението на стратегически проекти.

Звеното ще предоставя и консултации за малките и средните предприятия при определянето и финансовото структуриране на техните проектни идеи, което ще подпомогне бизнеса при адресирането на затрудненията, които среща при реализиране на намеренията си за разрастване и развитие. Подкрепата ще обхваща и осигуряването на по-добър достъп до различни финансови инструменти, комбиниране на различни източници на финансиране и други финансови услуги.

С подписания Меморандум ЕИБ се ангажира да увеличи присъствието си в страната ни с осигуряването на допълнителен експертен екип, който, в партньорство със Звеното за консултации, да бъде на разположение на носителите на проектни идеи за оказване на техническа помощ по изготвянето на повече и по-качествени проекти, които да бъдат подкрепени по Плана за инвестиции за Европа.

Меморандумът за разбирателство е в продължение на вече започналото сътрудничество между България и Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси (ЕКЦИВ), което се реализира с подписването на Меморандум за разбирателство между ЕИБ и Българската банка за развитие (ББР) в края на миналата година. С това ББР се превърна в част от мрежата от Национални насърчителни банки, които се координират от ЕКЦИВ – един от елементите на "Плана Юнкер“.

Европейският консултантски център е създаден в партньорство между ЕИБ и Европейската комисия и има задача да подпомага процеса по разработване на проекти в Европейския съюз, обединявайки на едно място набора от инструменти на ЕИБ и ЕК за предоставяне на техническа помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:49 | 05.09.22 г.
fallback