IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звено за консултации по Плана Юнкер ще подпомага бизнес проектите

Звеното ще бъде част от Фонда на фондовете

14:13 | 30.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Звено за консултации по Плана за инвестиции за Европа (или Плана Юнкер) ще бъде в помощ на българските предприемачи, публичните институции и власти при подготовката на проекти, които да бъдат финансирани по Плана.

То ще бъде създадено по силата на Меморандум за разбирателство с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), който ще бъде подписан от заместник-министъра на финансите Маринела Петрова, реши Министерският съвет на днешното си заседание.

Основната задача на Меморандума е да се преодолее съществуващото към момента несъответствие между големия брой проектни идеи в страната, които биха могли да бъдат реализирани с помощта на Европейския фонд за стратегически инвестиции, и липсата на голям български стратегически проект, който да е подкрепен по Плана Юнкер, съобщава Министерският съвет. 

Звеното за консултации се предвижда да бъде създадено до края на  март 2017 г. към „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“ ЕАД (Фонда на фондовете), който ще поеме всички финансови разходи от българска страна за структурирането му.

ЕИБ планира да подкрепи институционализирането на Звеното с директна помощ чрез увеличаване на експертите, заети с консултантска дейност. Банката ще бъде и партньор при предоставянето на консултантски услуги, което се очаква да ускори процеса по структуриране на проекти.

Областите, в които Звеното за консултации ще предоставя помощ на частния и публичния сектор, са в идентифицирането, приоритизирането, подготовката, структурирането и изпълнението на стратегически проекти.

Според съобщението звеното ще подкрепи малките и средните предприятия при структурирането и подаването на техните проекти и при превръщането на идеите в инвестиционни предложения.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още