fallback

Руски сапьори са открили български снаряди в Алепо

Не за първи път държава от западния блок влияе върху сирийския конфликт, удължава го и го подбужда, смята говорителят на руското външно министерство

11:36 | 28.12.16 г. 5

Руски сапьори са открили снаряди от САЩ, Германия и България в освободения от бунтовническите сили сирийски град Алепо. За това съобщава руската информационна агенция ТАСС, позовавайки се на интервю на ръководителя на сапьорския екип Иван Громов пред Россия 24.

В Алепо са открити различни видове оръжия - минометни снаряди, стрелково оръжие, реактивни снаряди за установка "Град", ръчни гранати, гранатомети и боеприпаси.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви на 23 декември, че Алепо е освободен от бунтовническите сили. Сега руските военни помагат за разминирането на града.

"Българската следа" по отношение на намереното в региона въоръжение беше коментирана и от говорителя на руското външно министерство Мария Захарова преди ден. Тя се позовава на публикация в българското издание "Труд", според която в Алепо има противотанкови снаряди и друго оръжие, произведено по руски лиценз от български производител.

"Това далеч не е единственият пример, когато страна от западния блок оказва съдействие в сирийския конфликт, за неговото удължаване, за неговото подбуждане", казва Захарова.

Според нея никой, освен Русия, не се вълнува от въпроса какво въздействие може да окаже незаконно произведено оръжие в горещи точки на конфликт. Захарова нарича българското оръжие "незаконно произведено", защото Русия и България не са предоговорили условията за получаване на лиценз за производството му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:49 | 13.09.22 г.
fallback