IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски сапьори са открили български снаряди в Алепо

Не за първи път държава от западния блок влияе върху сирийския конфликт, удължава го и го подбужда, смята говорителят на руското външно министерство

11:36 | 28.12.16 г. 5
<p>
	Части от бунтовническите сили в Алепо. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Части от бунтовническите сили в Алепо. Снимка: архив Ройтерс

Руски сапьори са открили снаряди от САЩ, Германия и България в освободения от бунтовническите сили сирийски град Алепо. За това съобщава руската информационна агенция ТАСС, позовавайки се на интервю на ръководителя на сапьорския екип Иван Громов пред Россия 24.

В Алепо са открити различни видове оръжия - минометни снаряди, стрелково оръжие, реактивни снаряди за установка "Град", ръчни гранати, гранатомети и боеприпаси.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви на 23 декември, че Алепо е освободен от бунтовническите сили. Сега руските военни помагат за разминирането на града.

"Българската следа" по отношение на намереното в региона въоръжение беше коментирана и от говорителя на руското външно министерство Мария Захарова преди ден. Тя се позовава на публикация в българското издание "Труд", според която в Алепо има противотанкови снаряди и друго оръжие, произведено по руски лиценз от български производител.

"Това далеч не е единственият пример, когато страна от западния блок оказва съдействие в сирийския конфликт, за неговото удължаване, за неговото подбуждане", казва Захарова.

Според нея никой, освен Русия, не се вълнува от въпроса какво въздействие може да окаже незаконно произведено оръжие в горещи точки на конфликт. Захарова нарича българското оръжие "незаконно произведено", защото Русия и България не са предоговорили условията за получаване на лиценз за производството му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
makama
преди 7 години
Смешно е... ако не е комично, значи е много трагично.Първо. В България няма производство на оръжие и боеприпаси по руски лизенз. За незапознатите твърдя следното. 1992 г. русия поиска лицензия за 12 вида оръжие и боеприпаси. Българската страна отказа да заплаща, защото няма нито един вид който да е руски. Дори за така нареченият Калашник отказахме да плащаме, защото това немски автомат създаден от Хуго Шмайзер. като sturmgeschutze 44.Второ. Освободители. Те вярват ли си ? Кой е този ***, който смята руснаците за освободители.... Трето. Оръжието е стока. След като до 1990 г. Основното производство на българското машиностроене е оръжие, не е лошо да спечелим и ние някой долар.... Да някъде четох, че 12 фирми изнасяли оръжие... това е доста малко за нашите възможности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
заглавието със снайперисти беше по добре :):) някак си издаваше душата на статията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 10
Isumu
преди 7 години
Типичната имперска политика, типичната имперска пропаганда, типичните руски мечки... все така първични и все така тромави. След толкова години борба със Запада поне са захитрели и се целят не в големите натовци, а в най-слабото звено - България. Може би нямат сили да се мерят с големите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
Isumu
преди 7 години
Путиновците май повече ги е заболяло, защото някой прави пари от оръжия по техен образец, отколкото че са се загрижили за удължаването на сирийския конфликт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Сапьори... все тая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още