fallback

Здравната каса прие критериите за изписване на безплатни медикаменти за хипертония

Фондът ще задели с около 6 млн. лева повече за реимбурсацията

18:12 | 11.01.17 г.

Надзорният съвет на Здравната каса прие критериите за изписване на безплатни медикаменти за първична есенциална хипертония. Това съобщават от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Безплатните медикаменти трябваше да се отпускат от 1 януари 2017 година, но Касата прие критериите днес, което ще забави достъпа.

Разходът за НЗОК за стопроцентното реимбурсиране на лекарствата за хипертония е в размер на около 6 млн. лева повече за 2017 г. спрямо 2016 г., показва оценката на въздействие на промяната.

Прогнозата е базирана на 214 хил. здравноосигурени лица, обърнали се към изпълнители на медицинска помощ през първите девет месеца на 2016 г. В прогнозните разчети е заложено и очаквано завишаване на броя на пациентите - с около 2,5%, на които е оказана медицинска помощ по тази диагноза.

С близо 5,5 млн. лева ще намалеят разходите на пациентите с есенциална хипертония за медикаментите, сочат още сметките на фонда.

Мярката беше одобрена в края на миналата година. Според промените от 1 януари тази година най-евтините монопродукти за първична хипертония трябваше да са 100% реимбурсирани от НЗОК.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:02 | 12.09.22 г.
fallback