IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарствата за хипертония ще се плащат изцяло от Здравната каса от 2017 г.

За целта държавата заделя около 10,5 млн. лв.

17:46 | 25.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От 1 януари 2017 г. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще заплаща изцяло терапията за есенциална хипертония, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Това е едно от най-масовите заболявания в България - засяга около 200 хил. българи, допълват от ведомството.

За целта държавата отделя още около 10,5 млн. лева.

Идеята беше заложена в плановете на министерството за 2015 г., но разчетите тогава показаха, че Касата не може да си го позволи. От ведомството уточняват, че въвеждането на пръстовия идентификатор като механизъм за контрол на разходите за болниците е помогнал за осигуряването на допълнителния ресурс.

Преди дни от ведомството съобщиха, че за първата половина на ноември, откакто е задължително прилагането на идентификатора, разходът на Касата за болнична помощ е с 15 млн. лв. по-нисък в сравнение с предишния месец.

Ако ефективността на контрола се запази, това ще позволи в списъка на безплатна терапия да бъдат включени още заболявания, а може да се стигне и до премахване на лимитите на лечебните заведения, посочват още от здравното министерство.

Припомняме, че пълната реимбурсация на медикаментите за есенциална хипертония трябваше да влезе в сила от 1 август тази година. От здравния фонд обаче изчислиха, че не могат да поемат този разход. Беше решено покриването на лекарствата на сто процента да започне от 1 април 2017 г. с влизането в сила на новия Национален рамков договор.

Преди дни  здравният министър в оставка каза, че медикаментите ще се заплащат не от 1 април, според решението на Касата, а от 1 януари 2017 г. Затова се наложи и Надзорният съвет на НЗОК да приеме ново решение.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още