fallback

Плевнелиев: Политиката на Путин може да бъде катастрофална за България

Не искам страната ни да бъде върната във времето на Берлинския конгрес, каза президентът в телевизионно интервю

11:19 | 12.01.17 г. 24

Обичам Русия, но не съм съгласен с политиката на руския президент за разпределяне на сфери на влияние, която ни връща в 19 век. Това каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за Нова телевизия. 

Не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес. Той ни нанесе жестока травма. Едно събитие, което накърни самочувствието на българите за поколения напред и раздели нацията, каза още държавният глав . „Преди този срамен акт на световната политика по отношение на Българи, Русия и Австро-Унгария се разбраха за поделяне на сфери на влияние на Балканите. Аз не искам това да се случи отново, защото България ще страда”, обясни позицията си Плевнелиев.

Припомняме, че 17 европейски политици изпратиха писмо до Доналд Тръмп със съвет да не подобрява отношенията си с Русия и Владимир Путин. В това писмо се включи и Росен Плевнелиев. 

„Приветстваме избора на Тръмп и сигнализираме, че ако той тръгне на сепаративна сделка с Русия за разпределяне на сфери на влияние, това ще бъде пагубно за България”, допълни президентът. Той обаче уточни, че това не значи, че е против затоплянето на отношенията между САЩ и Русия.

„Днес сблъсъкът в Европа е принципен. Между едни държави, които вярват във върховенството на закона, а именно държавите от Европейския съюз, и едни други държави, които вярват във върховенството на силата. Там е Русия. Аз заставам на страната на принципите и на върховенството на правото. Искаме да видим диалог и приятелство с Русия. Не съм съгласен единствено с политиката на Путин, която ни връща в XIX век. Категорично се противопоставям срещу нея, защото тя нарушава международното право и има тежки последствия за всички в Европа, включително и за България”, категоричен е Росен Плевнелиев.

Относно политическата ситуация в България, държавният глава посочи, че най-добрият  вариант е бил той и новоизбраният президент Румен Радев да съставят служебно правителство. „Ако ми бяха предложили да подпиша указ и в него Маргарита Попова беше предложена за вицепремиер, щях да се замисля и да положа усилия да я разубедя“, каза Плевнелиев.

Той призна, че между него и вицепрезидентът има сериозни разногласия. "Да, между нас има проблем. В последната година не сме се виждали", каза той и обясни защо: "Имаше едни протести, спретнати срещу мен. Едни хора стояха пред президентската институция и протестираха, искаха ми оставката. Маргарита Попова ги прие в своя кабинет и получи цветя от тях. Магдалена Ташева от "Атака" искаше едва ли не да ме импийчнат, а госпожа Попова имаше много изяви с нея".

Да бъдеш обединител на нацията не значи всички да те харесват. Да си обединител на нацията не означава да си мълчиш, когато стават безобразия. Аз си спечелих много врагове, но това е да си обединител - да не си затваряш очите. Отношенията между президент и вицепрезидент са едно, а институцията - друго. Ние с Маргарита Попова успяхме да опазим институцията", посочи още държавният глава.

На въпрос дали Огнян Герджиков е подходящ за служебен премиер Плевнелиев коментира, че не може да каже лоша нищо за него. Определи го като достоен председател на Народното събрание и заяви, че може да каже само добри думи за него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:10 | 12.09.22 г.
fallback