IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТ „Подкрепа“ поиска президентът да наложи вето върху Закона за концесиите

Лидерът на синдиката Димитър Манолов обяви, че законът е приет без обществен дебат

13:45 | 02.02.17 г. 2
<p>
	Депутатите приеха на 24 януари спорния Закон за концесиите. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Депутатите приеха на 24 януари спорния Закон за концесиите. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

От КТ „Подкрепа“ смятат, че президентът Румен Радев трябва да наложи вето върху Закона за концесиите, който беше приет в последните дни от работата на 43-тия парламент.

Държавният глава разговаря с представители на Изпълнителния съвет на синдикалната организация, съобщи БНР.

“Според нас, би било редно президентът да упражни правото си на вето върху този закон и да го върне в Народното събрание, разбира се, по съответния легитимен начин, каза след срещата лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Той е на мнение, че “има не малко неща, които могат да бъдат критикувани”, както и че е необходим обществен дебат.

Investor.bg напомня, че в писмо до президента експерти също настояват за вето на новия Закон за концесиите заради възможни загуби на общините и скрита приватизация на обекти.

Те предупреждават, че с приетия на 24 януари на второ четене Закон за концесиите и въвеждането на т.нар. „несамофинансиращи се концесии“ има опасност държавата или общините да станат заложник на корпоративни, финансови или криминални интереси.

"Ако концесионерът няма приходи или докаже, че е на загуба, държавата или общината ще трябва да му плащат за положените усилия и за лихвите по финансовия ресурс", аргументират се те.

На срещата с президента Румен Радев от КТ “Подкрепа" са поставили и въпроса за субсидията за Национална компания "Железопътна инфраструктура".

"Засегнахме още един частен въпрос, но с голяма обществена значимост – субсидията за НК "Железопътна инфраструктура". В сегашния си размер тя не би осигурила нормалното функциониране на тази система", категоричен е Димитър Манолов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Принципът е престъпен и е глупаво да коментираме, че закона е престъпен или по-престъпен! Ясно, концесията на плажовете ще осигури нечии инвестиции в хотели и комплекси, а какво става с концесиите на мините за злато, мед, уран и литий?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
fras
преди 7 години
За закона за концесиите искат вето, защото не бил проведен обществен дебат.Добре!А за увеличаване на субсидията за НК ЖИ, а вероятно и за БДЖ, пощите и пр. вечно губещи предприятия ще иска ли Манолов обществена дискусия?Дали са съгласни данъкоплатците да наливаме още пари в тези пробити каци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още