fallback

„Да, България“ преговаря за коалиция със Зелените

Решението е било взето в понеделник вечер, след като бяха депозирани три жалби срещу регистрацията на партията в съда

10:14 | 07.02.17 г. 17
Автор - снимка
Създател

Новоучредената формация "Да, България" на бившия министър на правосъдието Христо Иванов вероятно ще участва на предстоящите парламентарни избори на 26 март в коалиция. Това ще стане заедно с партия "Зелените", но се водят преговори и с още един партньор, съобщи в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Любомир Авджийски от "Да, България".

Решението за преговорите е било взето на извънредно заседание на Националния съвет в понеделник вечерта, след като бяха депозирани три жалби срещу регистрацията на партията в съда в последния момент. Лидерът на формацията Христо Иванов заяви във Facebook, че това не е случайно, а е провокация. 

„Решихме да приемем предложението на "Зелените" за влизане в преговори за коалиция за участие в изборите, защото са доказали, че с принципност и последователност отстояват обществения интерес, реформата на правораздавателната система, българската природа от мафията и олигарсите“, се казва в съобщението на партията. В него е посочено, че се водят преговори и за другия партньор в коалицията.  „Въпреки че събрахме 5 хил. подписа в последните дни, ние няма да можем да се регистрираме като самостоятелна партия", заяви Авджийски. „Разочарова ни, защото това е трудът на стотици доброволци в последния месец - преди това сме събирали 3000 - 3500 подписа и сме ги въвеждали за регистрация на самата партия", поясни Авджийски. Авджийски напомни за решението на Националния съвет на партията, че "Да, България" ще се яви на изборите или самостоятелно, или като коалиция под същото име. В този смисъл той изключи варианти за партньорство извън тази формула: "Много хора ни вкарват в наследството на Реформаторския блок. "Да, България" много ясно показа своята визия, своите приоритети, своето отношение към гражданското общество и към обществото въобще". Във вторник доброволци на партията ще излязат по улиците за събиране на над 3000 подписа само за ден. Общо са необходими 8000 подписа, като вече са събрани 5000. Крайният срок за регистрация на партиите и коалициите за предстоящия вот изтича в 17 часа на 8 февруари.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:23 | 13.09.22 г.
fallback