IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Операторът на Carrefour в България официално е обявен в несъстоятелност

Решението на съда е от 23 януари, а за начална дата е определена 31 октомври 2015 г.

17:41 | 07.02.17 г. 1
<p>
	Снимка:<em> Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

КБМ България - операторът на веригата магазини Carrefour в България, официално прекрати дейността си, вижда се от справка в Търговския регистър. Правомощията на управителите на компанията – Георги Митренас, Маркос Хитас и Георгиос Мелас, са прекратени и компанията се управлява от синдика Мария Шукерова.

Компанията е обявена в несъстоятелност с решение на Софийския окръжен съд от 23 януари 2017 г. За начална дата на несъстоятелността е определена 31 октомври 2015 г. Искането за обявяване на КМБ в неплатежоспособност е отправено от кредиторите на компанията, сред които е и „Алфа Банк“.

Съдбата на веригата Carrefour в България беше предопределена, след като през миналата година гръцкият собственик на КМБ – Marinopoulos, подаде искане за защита от кредитори в гръцки съд. Компанията в крайна сметка се спаси от фалита чрез сливане с конкурентната верига Sklaventis.

В края на януари регулаторните органи в Гърция одобриха сделката между двете компании. Sklaventis обаче трябва да продаде 22 магазина (основно в областта Атика) през следващите три години и да запази договорите, подписани между Marinopoulos  и малките местни доставчици на веригата, за да осъществи придобиването. По този начин, според регулатора, сделката няма да наруши конкуренцията на пазара.

Малко преди това и съдът в Атина, който анализира искания за несъстоятелност, подкрепи обединението на двете търговски вериги.

Carrefour стъпи в България през 2009 г. Първият магазин на компанията беше в Бургас, като последва бърза експанзия и в други градове на страната. В пика на развитието си веригата разполагаше с повече от 20 магазина в големите градове. 

Финансовите й проблеми обаче започнаха през 2012 г., когато френската група Carrefour се оттегли от партньорството си с Marinopoulos. Гръцката верига запази правото да развива самостоятелно хипермаркетите под франчайз.

Два от собствените обекти на веригата в България намериха купувачи на принудителна продан от частен съдебен изпълнител през миналата година - този в София и в Бургас. Обектът в Стара Загора - т.нар. City Mall, ще търси купувач като част от процедурата по несъстоятелност.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 3
needle
преди 7 години
Много добре тръгнаха в началото преди 7-8 години, но гърците не се оказаха добри стопани, както се казва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още