IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленчукопроизводители получиха обещание за ускорено плащане на субсидии през март

Фермерите очакват администрацията да се активизира

17:35 | 28.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

На среща с премиера Огнян Герджиков производителите на зеленчуци и плодове получиха уверение, че субсидиите за сектора ще бъдат изплатени между 27 март и 1 април. Подпомагането е по линия на директните плащания за кампанията за 2016 година, съобщи пресцентърът на кабинета.

Държавен фонд „Земеделие“ ще направи всичко възможно да бъдат изплатени субсидиите – това обещание е дадено днес на фермерите.

В срещата са участвали представители на пет асоциации и три съюза на производители на плодове и зеленчуци.

„По регламент субсидиите за обвързана подкрепа трябва да бъдат изплатени до юни 2017 г., но за производителите е важно това да стане по-рано, за да могат да закупят семена“, коментира пред Investor.bg Георги Василев от Асоциация "Български пипер". Той каза, че предишното правителство е обещало на зеленчукопроизводителите субсидиите да бъдат изплатени в края на февруари  - началото на март. След смяната на властта обаче се оказва, че това ще стане по-късно.

Всяка седмица закъснение при засяването понижава значително реколтата, коментира производителят. Той очаква сега администрацията да се активизира, защото по думите му „парите ги има“.

На срещата фермерите са поставили въпросите за недостига на работна ръка и борбата срещу нерегламентирания внос.

Можете да се включите в организирания от Клуб Инвестор дебат "Предизвикателствата пред земеделците през 2017 г." на 14 март 2017 г. от 13 ч. в бизнес център Capital Fort (бул. "Цариградско шосе" 90).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още