IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд Земеделие съфинансира с 1,5 млн. лв. застраховането на агропродукция

Заявления за участие в схемата се приемат от 20 март

20:57 | 10.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бюджетът за 2017 г. по Схемата за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция е 1,5 млн. лева. Това реши на свое заседание Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Целта на помощта е да се насърчат земеделски стопани, малки и средни предприятия от сектор „Растениевъдство“, които отглеждат плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн, доброволно да застраховат селскостопанската си продукция срещу природни бедствия и други неблагоприятни климатични събития. 

Помощта се предоставя под формата на заплащане на застрахователни премии на земеделски стопани при застраховане на продукцията, информира ДФЗ. Максималният размер на подпомагането, което може да получи един земеделски стопанин, е до 65 на сто от стойността на премията.

Заявления за участие се приемат от 20 март 2017 г. до изчерпване на ресурса, но не по-късно от 31 август 2017 г. Срокът за сключване на договорите и изплащането на средствата е до 15 декември 2017 година.

С друго свое решение ДФЗ одобри финансов ресурс от 1 млн. лева за 2017 година по Схемата за държавна помощ за растителна защита срещу неприятели по картофите. Производителите могат да кандидатстват за подпомагане от 20 март до 12 май.

Освен това ДФЗ е договорил 85 проекта по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства” от ПРСР 2014-2020. Подадени 627 предложения по подмярката се проверяват. След контролите те ще бъдат изпратени в областните дирекции за договаряне.

***

Можете да се включите в организирания от Клуб Инвестор дебат Предизвикателствата пред земеделците през 2017 г. на 14 март 2017 г. от 13 ч. в бизнес център Capital Fort в София (бул. "Цариградско шосе" 90).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още