IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Спадът на чуждите инвестиции в България е неочакван

Да се отлага влизането на България в еврозоната вече не е целесъобразно, твърди Йосиф Аврамов

09:19 | 13.03.17 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Спадът на чуждестранните инвестиции в България за изминалата година е доста неочакван. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономистът Йосиф Аврамов.

Той припомни, че от януари до декември 2016 г. преките инвестиции в страната възлизат на 682,8 млн. евро, като са по-малко с 1,009 млрд. евро (59,7%) спрямо същия период на 2015 г., когато възлизаха на 1,692 млрд. евро (според данните на Българската народна банка).

„Чуждите капиталовложения в страната записват драстично намаление през 2016 г., оставайки много далеч от нивата през 2008 г. - 9,1 млрд. евро, но и доста под очакванията спрямо 2015 г. Това е неочаквано, защото ръстът на БВП през 2016 г. от 3,4% е относително съпоставим с нарастването на икономиката през 2015 г. – 3,6%“, посочи Аврамов. 

Според него част от причините, довели до този резултат, се крият в ниските цени на горивата, политическата нестабилност, ситуацията в Гърция и редица грешки, които са допуснати от предходните две правителства.

Икономистът коментира още какви стъпки трябва да предприеме следващото правителство, за да повиши на първо място кредитния рейтинг на България. По думите му отлагането на влизането на България в еврозоната вече не е целесъобразно и трябва да се предприемат още тази година мерки за присъединяване към валутния механизъм ERM II. Това ще повиши поне с два пункта кредитния рейтинг на страната, посочи той. 

„Много важно е и влизането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Само пет страни от Европейския съюз (ЕС) не са членове, сред които е и България", обясни Йосиф Аврамов. По думите му присъединяването на страната към организацията е важно заради инвеститорския интерес и начинът, по който инвеститорите биха погледнали на България. 

Вижте целия разговор тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 11 rate down comment 0
Веско
преди 7 години
Не е смешно! От Луната ли ги изписвате тез специалисти, та все са изненадани? То и Тръмп избраха изненадващо, и Радев. И Брекзита беше неочакван. Света се променя и не всичко е прости сметки. Всеки познат вижда, че България е пълна дупка за инвестиции, особено при това управление, но за Икономиста! е неочаквано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Не че са ми симпатични тия дето си ги изброил, но ти си прави сам изводите:Румен Гечев Роден на 4 октомври 1956 година в Червен бряг. През 1980 година завършва политическа икономия във Висшия икономически институт Карл Маркс, днес Университет за национално и световно стопанство (УНСС), в София, където след това започва да преподава в катедра Политикономия и военна икономика.Гечев специализира икономика в Илинойския щатски универисет (1987 1988), Университета Теймс Вели (1993) и Аризонския университет (1993).[1] През 1987 1991 година е секретен сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност с псевдоним Економов.През 1990 година Румен Гечев става член на БСП и в периода 1995 1997 година е заместник-председател на Министерския съвет и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов.[3]. След това се оттегля от политическия живот и продължава да преподава в УНСС. През 2013 година отново е избран за народен представител от БСП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Хехе... Аре стига митове с тези чужди инвестиции! Чуждите инвестиции в България през последните години се състоят главно от гърци, бегащи от кризата там, руснаци, купуващи имоти у нас и връщащи през офшорки препрани кинти наши разбойници, влагащи главно в строителство на молове, офисни сгради и тук-там жилищни комплексчета. Гърците видеха, че нема опасност от драхма и разпад и запачнаха да се връщат у Гърция, руснаците свършиха кинтите за разгелтяй, а и са вече врагове, а родните "чужди" инвеститори още не са продали това, което настроиха през последните 2-3 години... И те така... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 1
Frosty
преди 7 години
С калинки и самовлюбена тиква начело на държавата - толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
IQ96
преди 7 години
7,8,9 ОК Дай по-добри: Р Гечев, Ив Костов, М Димитров, Т Ерменков...???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
С такива експерти толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Владислав ГорановПрофесионален опитОт ноември 2014 г. до януари 2017 г. - Министър на финансите на Република България. От 1998 до 2001 г. е специалист Извънбюджетни сметки и фондове, експерт и директор на дирекция Финансова политика" към Министерство на земеделието, горите и аграрната реформа. През 2001 г. заема длъжността главен експерт в дирекция Финансиране на държавни органи, програми и осигурителни фондове" към Министерството на финансите. От 2001 до 2009 г. е началник на отдел Социални разходи" към Министерството на финансите, Управление на публичните финанси. От месец август 2009 г. до месец април 2013 г. заема поста на заместник-министър на финансите. Народен представител в 42-то Народно събрание, което напуска по собствено желание през месец февруари 2014 година. След това Горанов е назначен за изпълнителен директор и член на управителния съвет на Общинска банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
KPetkov
преди 7 години
Лиляна ПавловаРанен живот и образование[редактиранеПавлова е родена на 6 декември 1977 г. в София, България.[1] Внучка на партизанина и член на ЦК на БКП Георги Павлов.[2][3][4] Завършва УНСС със степен бакалавър по Международни икономически отношения" и Варненски свободен университет със степен магистър по Публична администрация и европейска интеграция". Защитава докторска степен по икономика, специализира право в Института за следдипломна квалификация към УНСС през 2002 г.[5]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 5
sdar
преди 7 години
Абе зимата, изненада ни управлението на ГЕРБ, уж щяхме да растем и фъркаме, а то пак в калта. Де що бордове имаше, всичките кадри от ГЕРБ си ги назначиха на хранилката. Тази сутрин гледах шефа на Столичния Хай Тек Парк, мъка.Е какво друго да стане, чудеса рядко се случват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 8
Invcom
преди 7 години
Я да си припомним сега кой управляваше страна до 2008г. и кой управлява страната от 2009г. та до днес... и по зле ще става. Чуждите инвеститори не са ***, както и глупави пари - НЯМА. Кой ще си налее парите в държава на чело на която стои бивш охранител...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още