IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

11 хил. граждани искат да се възползват от 5-процентната данъчна отстъпка

Условието да се ползва преференцията е годишната декларация за доходите да бъде подадена до 31 март и да бъде платен целият дължим данък

11:15 | 16.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До момента 11 хил. граждани са заявили желание да ползват 5% отстъпка (но не повече от 1000 лв.) върху дължимия данък върху доходите, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). Към днешна дата внесените годишни данъчни декларации за доходите на физическите лица за 2016 г. са 90 хил. 

Условието да се ползва отстъпка е декларацията да бъде подадена до 31 март и лицата да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне до 2 май 2017 г. Тогава изтича срокът за подаване на декларацията и плащане на подоходния данък.

От НАП напомнят, че най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път, без електронен подпис. За целта е необходим Персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офис на данъчните.

На 31 март изтича и срокът за подаване на фирмените декларации. Ако бъдат подадени по електронен път, може да се ползва 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на декларацията - 31 март 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още