fallback

Необходимо ли е въвеждане на минимална заплата за всички страни от ЕС?

Пътят към по-висок темп на икономическия растеж и ръст на доходите е провеждането на реформи, заяви Георги Ангелов

11:37 | 17.03.17 г. 10

Икономическият растеж е в основата на високите доходи във всяка държава. Тази теза застъпи икономистът Георги Ангелов в ефира на БНТ в коментар на предложението на министрите по европейските въпроси на 7 държави-членки на ЕС за въвеждане на минимална работна заплата във всички страни от Съюза.

Сега минималната заплата в страните е различна. На единия полюс са България и Румъния, съответно с 235 и 275 евро, а на другия е Люксембург с почти 2000 евро.

Икономистът от КНСБ Мика Зайкова посочи, че става въпрос за минимална работна заплата във всяка страна от ЕС, която да е съобразена, от една страна, със запазване на достойнството на хората, а от друга страна, минималната работна заплата да не уронва конкурентпособността на фирмите, каза Мика Зайкова.

Според Зайкова предложението е в резон на констатациите от януари на форума в Давос, където световният икономически елит посочи неравенството между доходите на хората и богатството в света като една от големите заплахи

"Идеята да вземем една бедна страна и тя да получава същата заплата като една богата страна, която се е развивала 50-60 години - не става по този начин. Става чрез работа и висок икономически растеж", посочи от своя страна икономистът Георги Ангелов.

Базовото нещо, което трябва да правим като общество, е да гоним икономически растеж, всяка година да има растеж на заетостта, на заплатите, да се развиваме и модернизираме, защото иначе ще си останем последни, посочи Ангелов.

Статистиката показва, че страните с по-високи темпове на икономически растеж имат и по-високи заплати, коментира той.

В България въпреки увеличението минималната заплата изостава в ръста си спрямо средната работна заплата, коментира от своя страна Зайкова.

Пътят към по-висок темп на икономическия растеж е към провеждането на реформи, подчерта Ангелов. По думите му реформите трябва да са насочени към привличане на инвестиции, насърчаване на експортната икономика, инвестиции в образование и качество на работната сила.

Големият проблем с работната сила у нас според Зайкова е в липсата на професионална перспектива за образованите младежи. Инвеститорите не идват в България заради липсата на добър бизнес климат и корупцията, посочи тя.

Седем страни членки на ЕС имат минимална работна зaплата над 1000 евро: Люксембург, Ирландия, Великобритания, Холандия, Белгия, Франция и Германия.

В топ 5 на най-ниските минимални възнаграждения България е на първо място, а след нея се нареждат Румъния, Латвия, Литва и Чехия.

Португалия е с най-ниска минимална заплата от западните страни, но дори там сумата е 650 евро.

Шест държави в ЕС нямат минимална работна заплата - Австрия, Кипър, Дания, Финландия, Италия и Швеция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:49 | 05.09.22 г.
fallback