IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необходимо ли е въвеждане на минимална заплата за всички страни от ЕС?

Пътят към по-висок темп на икономическия растеж и ръст на доходите е провеждането на реформи, заяви Георги Ангелов

11:37 | 17.03.17 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Икономическият растеж е в основата на високите доходи във всяка държава. Тази теза застъпи икономистът Георги Ангелов в ефира на БНТ в коментар на предложението на министрите по европейските въпроси на 7 държави-членки на ЕС за въвеждане на минимална работна заплата във всички страни от Съюза.

Сега минималната заплата в страните е различна. На единия полюс са България и Румъния, съответно с 235 и 275 евро, а на другия е Люксембург с почти 2000 евро.

Икономистът от КНСБ Мика Зайкова посочи, че става въпрос за минимална работна заплата във всяка страна от ЕС, която да е съобразена, от една страна, със запазване на достойнството на хората, а от друга страна, минималната работна заплата да не уронва конкурентпособността на фирмите, каза Мика Зайкова.

Според Зайкова предложението е в резон на констатациите от януари на форума в Давос, където световният икономически елит посочи неравенството между доходите на хората и богатството в света като една от големите заплахи

"Идеята да вземем една бедна страна и тя да получава същата заплата като една богата страна, която се е развивала 50-60 години - не става по този начин. Става чрез работа и висок икономически растеж", посочи от своя страна икономистът Георги Ангелов.

Базовото нещо, което трябва да правим като общество, е да гоним икономически растеж, всяка година да има растеж на заетостта, на заплатите, да се развиваме и модернизираме, защото иначе ще си останем последни, посочи Ангелов.

Статистиката показва, че страните с по-високи темпове на икономически растеж имат и по-високи заплати, коментира той.

В България въпреки увеличението минималната заплата изостава в ръста си спрямо средната работна заплата, коментира от своя страна Зайкова.

Пътят към по-висок темп на икономическия растеж е към провеждането на реформи, подчерта Ангелов. По думите му реформите трябва да са насочени към привличане на инвестиции, насърчаване на експортната икономика, инвестиции в образование и качество на работната сила.

Големият проблем с работната сила у нас според Зайкова е в липсата на професионална перспектива за образованите младежи. Инвеститорите не идват в България заради липсата на добър бизнес климат и корупцията, посочи тя.

Седем страни членки на ЕС имат минимална работна зaплата над 1000 евро: Люксембург, Ирландия, Великобритания, Холандия, Белгия, Франция и Германия.

В топ 5 на най-ниските минимални възнаграждения България е на първо място, а след нея се нареждат Румъния, Латвия, Литва и Чехия.

Португалия е с най-ниска минимална заплата от западните страни, но дори там сумата е 650 евро.

Шест държави в ЕС нямат минимална работна заплата - Австрия, Кипър, Дания, Финландия, Италия и Швеция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 7 години
Интересно! Всички искат норвежки заплати, но всички са против норвежки данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Ако въобще трябва да има минимална заплата, с нея трябва да са свързани минималната пенсия и прагът на бедност. Т.е. тръгваме отзад напред - щом прагът на бедност е Х, значи минималната пенсия не може да бъде по-ниска от Х. Щом минималната пенсия е Х, то минималната заплата не може да бъде по-ниска от Х+50%Х. Просто е и трябва само политическа воля - парите ги има и сега, но се разпределят несправедливо в интерес на привилегированата каста от чиновници, магистрати и шапкари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Стига да е в евро и да е минималната норвежка заплата.-------------------------------Можеше да добавиш и още едно условие. " И да не съм аз работодателят, който ще трябва да я плаща."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Може.Стига да е в евро и да е минималната норвежка заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
Точно за Михаля знам, че кара катафалка. Да е пораснал до бакшиш!?!?!? Не съм чул.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
nobel
преди 7 години
И аз съм за федерацията, ама кой ще ни пусне нас в тая федерация. Те Шенген не са отворили още за нас, за еврозоната се ослушват - ти на федерация се надяваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 8
nobel
преди 7 години
Брей, свършиха се вече проблемите в Европа. Една сал минимална заплата ни е останала. И нея кат оправим вече всичко ще ни е наред. Ама то така е било винаги. Политиците като забъркат кашата толкова, че вече не знаят какво да правят се заемат с решаването на подобен род "проблеми". Хилядолетия наред сме живели и без минимална заплата - мисля, че ще оцелеем и сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 7 години
съгласен ... във федерацията е бъдещето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Ако ще говорим за единна веропа с единни норми за кривота на краставиците и млеконадоя в оборите, ще трябва и да говорим и за еднаквост на минималните доходи. В противен случай си е европа на N скорости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
khao
преди 7 години
от една страна, със запазване на достойнството на хората, а от друга страна ....-----повръща ми се като чуя това като аргумент ... човек ако няма достойнство заплатата няма да му го купи, същото важи и в обратния ред.Михаля като кара такси в германия и взима повече от повечето българи тук, да не би да има достойство ... същата *** си е останал макар и облечен в нови дрехи ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още