fallback

Да се спре незаконната паралелна търговия с лекарства, настоява асоциация

Пътят минава през изграждане на електронна информационна система, смятат от БАРПТЛ

14:45 | 20.03.17 г. 2

Българските институции да предприемат адекватни мерки за прекратяване на незаконната паралелна търговия с лекарства, без те да засягат легалния износ. За това призовават в отворено писмо от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) до Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата.

Повод за него е завърналата се обществена и институционална дискусия за мащабите на паралелната търговия с лекарства у нас и недостига на медикаменти на пазара в резултат на този износ.

Именно незаконният износ на медикаменти е причината за потенциалния недостиг на лекарства у нас, което излага на риск терапията на пациентите, се посочва в становището на асоциацията.

От асоциацията подкрепят защитата на интересите на българските пациенти, така че да не бъде препятстван достъпът до лекарствени продукти на възможно най-добра цена. В същото време подчертават, че всяка мярка, която не е адресирана към същината на проблема за незаконния износ, не само няма да помогне за решаването му, а точно обратното – може да доведе до задълбочаване на липсата на лекарства и затрудняване на терапията на пациентите. 

Асоциацията се обръща към българските институции, в лицето на регулаторните и контролни органи, да спрат да игнорират незаконния износ и да предприемат мерки за прекратяването на този процес. От там напомнят, че паралелната търговия с лекарства е единствената, която създава реална конкурентна среда и подпомага регулирането на цените на лекарствените продукти в държавите-членки, включително и в България, и поради това следва да бъде насърчавана.

В становището се посочва, че БАРПТЛ подкрепя въвеждането на истински информативен режим за паралелна търговия с цел събиране и анализ на данни за количествата налични лекарства и базирано на факти установяване на причините за недостига на лекарства в страната, включително прекратяване на незаконния износ през аптеки.

За целта от асоциацията предлагат изграждането на електронна информационна система, обхващаща всички звена от сложната доставна верига на фармацевтичния пазар, а именно – фармацевтичните производители, търговци на едро и на дребно.

Според асоциацията в Европа участниците в лекарствоснабдяването се обединяват за съвместно решаване на проблема, а в България държавата игнорира незаконния износ, свързан с изкупуване на лекарства от аптеките от нелицензирани и лицензирани лица и последващото им изнасяне от страната.

Институциите трябва да насочат усилията си срещу незаконната дейност, а не срещу законната, посочват от организацията. Анализ на риска може да идентифицират и санкционира незаконните действия, категорични са от БАРПТЛ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:58 | 13.09.22 г.
fallback