IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И фармацевтичният съюз иска регулиране на паралелния износ на лекарства

Министерството на здравеопазването работи по законови промени, с които да ограничи паралелния износ

10:48 | 24.02.15 г.
И фармацевтичният съюз иска регулиране на паралелния износ на лекарства

Българският фармацевтичен съюз е поискал регулиране на паралелния износ* на лекарства. Това съобщи в Перник председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов, цитиран от БТА.

Преди дни зам.- министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков съобщи, че Министерството на здравеопазването инициира промени в Закона за лекарствата, с които да ограничи паралелният износ на медикаменти. Ведомството вече е подготвило текстовете. Според Пенков незаконният паралелен износ на лекарства може да се ограничи чрез съдействието на икономическата полиция и прокуратурата. В момента при постъпването на сигнали за криминален износ, те се обработват доста бавно. Затова МЗ ще настоява процедурата да бъде по-кратка.

Припомняме, че миналата година с промени в законодателството парламентът наложи ограничения на практиката за паралелен износ на медикаменти, но впоследствие Конституционният съд ги отмени. 

Предвижда се Изпълнителната агенция по лекарствата и Националният съвет по цени и реимбурсиране на шестмесечие да анализират пазара и съответно да изваждат или вкарват лекарства в списък за проследяемост на медикаменти. Когато изчезването на лекарства от пазара не се дължи на производствени проблеми, а главно на търговия, те ще се включват в списъка.

Когато се види, че има риск за достъпа на български граждани до лечение, което може да застраши живота или здравето им, паралелният износ за въпросните медикаменти ще бъде забранен.

* Паралелен износ – оригинален препарат, изнесен без разрешение на собственика на интелектуалната собственост. Смята се за част от сивата търговия с лекарства, въпреки че е легален, при условие че опаковките са придобити от дистрибутори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още