IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенков: Искаме да пресечем злоупотребите с лекарства за онкоболни

От началото на следващата година ще има осезаеми промени в областта на здравеопазването

12:29 | 19.02.15 г.
Пенков: Искаме да пресечем злоупотребите с лекарства за онкоболни

Има злоупотреби с лекарствата за онкоболни и Министерството на здравеопазването се опитва да ги пресече, заяви пред БНТ заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

На въпрос защо има огромни разлики в цените за лечение на едно и също заболяване в отделни клиники Пенков посочи, че в момента има хаос при начина на избиране на терапия. Но уточни, че скоро и тази практика ще бъде прекратена с разработването на ръководства, които указват коя е най-добрата практика за лечение.

Към момента в България са постигнати най-ниските цени на лекарства в Европейския съюз. Министерството следи на всеки три месеца пазара и ако има по-ниска цена, автоматично се регистрира в България, обясни още зам.-министърът. 

„Промените, внесени в Народното събрание, които касаят лекарствената политика, не са лобистки, а по-скоро силно притеснителни за индустрията и би трябвало да бъдат в полза на хората“, заяви д-р Пенков.

Той обясни, че целта на промените е пациентите да бъдат облекчени максимално като цена и качество на лечението. Идеята на Министерството на здравеопазването е подреждането на медикаментите в Позитивния списък с лекарства, заплащан от здравния фонд, да бъде по тип заболяване. "Там ще се подреждат всички лекарства, които лекуват дадено заболяване, като НЗОК покрива на сто процента медикаментите за приоритетни болести, за да получи човек напълно безплатно лечение", коментира заместник-министърът.

Пенков призна, че има и незаконна паралелна търговия с медикаменти, но се търсят варианти и за пресичането на тази практика.

Той призна и за голям бум в продажбата на фалшиви лекарства в момента. Обемът на тези продажби у нас е за около 70 милиона лева, каза той. За да се противодейства, вече са стартирани действия за включването на България в мрежа, в която лекарството ще има лого и баркод, така че истинският препарат да може да бъде проследим. Ако тези знаци липсват на опаковката, то медикаментът е фалшив, обясни Пенков.

Според него в началото на следващата година в областта на здравеопазването ще има осезаеми промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още