fallback

От Стамболов до Борисов – наследството от пет правителства на България

Взимането на външни заеми върви стремглаво нагоре по време на четири кабинета от най-новата ни история, показва проучване на БСК

16:16 | 22.03.17 г. 5

Пътното строителство не е приоритет на правителствата, дошли на власт след управлението на Стефан Стамболов. Но пък за сметка на това взимането на заеми върви стремглаво нагоре по време на четири правителства от най-новата ни история, като три от тях са единствените с пълен мандат, а двете правителства на Бойко Борисов сумарно са управлявали приблизително колкото това на Стамболов. Това става ясно от проучване на Българска стопанска камара (БСК).

Над 5300 км са построените нови пътища в края на 1894 г., докато за двата мандата на Бойко Борисов изградените нови пътни артерии са 418 км, вкл. 316 км автомагистрали.

Според таблицата, подготвена от БСК, по времето на Стефан Стамболов (1887-1894 г.) държавният дълг е бил 678 млн. лв. (вкл. васална ежегодна вноска към Турция). След управлението на Иван Костов външният дълг е над 18 млрд. лв., а след края на управлението на Симеон Сакскобурготски – над 12 млрд. лв.  В края на 2009 г., когато приключва мандатът на Сергей Станишев, външните задължения на страната ни са били 6,39 млрд. лв. В края на управлението на втория кабинет на Бойко Борисов външният дълг на България вече е над 20 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
fallback