IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд "Земеделие" отпусна 8,5 млн. лева по четири държавни помощи

Предвиждат се обезщетения за земеделските стопани, които имат загинали при бедствия животни и пчелни кошери

16:09 | 23.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" отпусна общо 8,5 млн. лв. по линия на четири държавни помощи, които ще действат през тази година, съобщават от Разплащателната агенция.

По първата схема се предоставят 5,5 млн. лева за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните.

С друго решение на Управителния съвет на Фонда са предвидени обезщетения за земеделските стопани, които имат загинали при бедствия животни и пчелни кошери. Ще се подпомагат тези от тях, които са включени в регистъра на издадените констативни протоколи за унищожени пчелни кошери и пчелни семейства в резултат на природни бедствия през 2016 г. Регистърът се подготвя от Министерството на земеделието и храните.

Заделеният финансов ресурс за направлението е 20 хил. лева.

Ръководният орган на фонда предоставя 1,5 млн. лева по схемата "Помощ за компенсиране разходите на земеделски производители, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма от мерки за контрол на доматен миниращ молец.

Субсидиите по четвъртата държавна помощ ще бъдат насочени за подпомагане на стопаните по схемата за качество на производството на семена и посадъчен материал през 2017 г. По нея е утвърден финансов ресурс също от 1,5 млн. лева.

Предстои Фондът да изготви указания за прилагане на одобрените схеми за държавни помощи.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още