fallback

Правосъдното министерство спря спорния законопроект за вота в чужбина

Текстовете не били съгласувани с министъра, а служителят, който ги е публикувал, е уволнен, обявиха от ведомството

16:07 | 05.04.17 г. 15

Министърът на правосъдието Мария Павлова освободи директора на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев във връзка с изготвения Проект на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство и внесените с него промени в Изборния кодекс в частта "Заключителни разпоредби", публикувани за обществено обсъждане на интернет страницата на министерството. Това съобщиха от ведомството.

Министерството приема, че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра.

В качения и в Портала за обществени консултации документ са констатирани несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и несъответствия с Конституцията. 

Първоначално готвеният проект от експертите на Министерството е предвиждал в нормите за уседналост изрично да залегне възможността за упражняване на избирателни права на български граждани, живущи на територията на всички държави - членки на Европейския съюз. 

Припомняме, че малко след като текстът беше публикуван вчера, предизвика вълна от възмущение, тъй като евентуалното му приемане щеше да доведе до ограничаване до минимум на вота на българите, живеещи в страни извън ЕС.

Измененията в закона предвиждаха изискване за уседналост на избирателите, което не могат да покрият по-голямата част от намиращите се в чужбина българи.

Текстовете засягаха и Изборния кодекс, като в главите за избор на президент и парламент се добавя изискване към гласуващите да са живели най-малко през последните три месеца в България. По този начин се уеднаквяват разпоредбите с тези за местните и европейските избори, е мотивирана промянaта.

Бившият министър на правосъдието Екатерина Захариева нарече абсурдно твърдението на служебния правосъден министър, че спорното предложение за промяна в Закона за българското гражданство не е билo съгласувано с нея. 

"Била съм министър на правосъдието, преди това съм била заместник-министър и това оправдание звучи абсурдно, меко казано. Ако министърът не знае какво изменение в няколко закона се предлага, това е абсурдно. Това е опит някой, който абсолютно не заслужава и няма нищо общо, да отнесе негативите, които те явно са осъзнали, че носят с този закон", коментира още Захариева.

"Министерството на правосъдието нито досега се е занимавало с писане на Изборен кодекс, нито със Закона за политическите партии. Така че на някой експерт или директор да му хрумне и да го напише, е абсурдно оправдание", заявява още Захариева.

Междувременно служебният външен министър Ради Найденов заяви, че трябва да се улесни гласуването на българите навсякъде и това да става по електронен път.

Той обаче не се нае да коментира пред журналисти спорните предложенията на правосъдното министерство, съобщи Dnes.bg.

Найденов заяви, че ги е прочел единствено в медиите и всеки може да дава предложения и идеи.

В момента по думите му гласуването в чужбина струва много пари на държавата, трудоемко е, ангажират се много хора с организацията. Затова Найденов смята, че трябва да има лесен и достъпен начин за всички.

По думите му всеки българин има равни права пред закона и това трябва да е принципът при разглеждане на тези въпроси.

Вижте още по темата във видеото на Bulgaria ON AIR:

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
fallback