fallback

Президентството отказа да разсекрети стенограма за КТБ

Издателите на "Прас-прес" поискаха да им бъде представена стенограма от провелите се на 29 юни 2014 г. консултации при Росен Плевнелиев

18:48 | 18.04.17 г. 11

Администрацията на президентството отказа на издателите на сатиричния вестник "Прас-прес" да разсекрети стенограма, свързана с фалиралата Кооперативна търговска банка (КТБ), съобщиха самите те във Facebook страницата на изданието.

Преди седмица Чавдар Николов, Христо Комарницки, Чавдар Георгиев и Иван Бакалов поискаха стенограмата от консултациите при президента Росен Плевнелиев, които се проведоха на 29 юни 2014 г., няколко дни след поставянето на кредитната институции под специален надзор. Документът е изискан по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Според главния секретар на президентството Димитър Стоянов обаче разпоредба на ЗДОИ допуска правото на достъп до обществена информация да бъде ограничено, когато информацията е защитена тайна в случаите, предвидени със закон.

От публикувания във Facebook отговор става ясно, че според хората на „Дондуков" 2 по време на консултациите при президента са били обсъдени опитите за дестабилизиране на банковата система и необходимите мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната, като управителят на БНБ (тогава поста се заемаше от Иван Искров) е представил анализ на ситуацията. 

Според администрацията на Румен Радев в стенограмата от проведените консултации се съдържа информация от категорията "професионална тайна" по Закона за кредитните институции (ЗКИ). В отговора до издателите на „Прас-Прес“ се уточнява още, че по смисъла на закона професионална тайна е информация, която БНБ придобива или създава за целите на банковия надзор или във връзка с него. "Професионална тайна е от категориите информация, публичният достъп до които е ограничен на основание ЗКИ, който се явява специален по отношение на ЗДОИ", е записано в писмото.

В отговора се казва още, че поисканият документ съдържа информация, която е защитена от закона тайна, и на това основание хипотезата за надделяващ обществен интерес в случая не е приложима.

Решението на президентството може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Административния съд в София.

„Както виждате сами, според президента Радев общественият интерес е по-маловажен и незначителен от съсловния интерес на шепа хора, в случая банкери. Прави впечатление бързината, с която ни отговориха. Получихме писмото за отказ само седмица след като подадохме нашето заявление. На предишното ни писмо, в което търсехме съдействие от президента в борбата ни с монопола в разпространението на печата, все още нямаме отговор. А измина повече от месец. Г-н президент Радев, ще се видим в Административния съд“, заявиха издателите на сатиричния вестник в социалната мрежа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:02 | 13.09.22 г.
fallback