IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата обвини Цветан Василев и още 17 души за фалита на КТБ

Специализираната прокуратура приключи действията по разследване на делото КТБ

13:19 | 22.02.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Специализираната прокуратура привлече Цветан Василев и още 17 души като обвиняеми за фалита на КТБ.

Бившият шеф на фалиралата банка, който повече от 2 години се укрива в съседна Сърбия, е обвинен като ръководител на организирана престъпна група, като предвиденото наказание е лишаване от свобода от три до десет години.

Другото обвинение срещу Цветан Василев е за длъжностно присвояване в особено големи размери, за което предвиденото наказание в Наказателния кодекс е лишаване от свобода от десет до двадесет години.

Прокуратурата обяви, че екипът от прокурори и следователи са приключили действията по разследването и на всички 18 обвинени са повдигнати "окончателни и прецизни обвинения", описани в над 5000 страници.

В хода на досъдебното производство са били разпитани повече от 400 свидетели. Изготвени са  90 експертизи от 27 вещи лица. 

Обемът на събрания доказателствен материал заедно с веществените доказателства и приложенията надхвърля 1000 тома.

От спецпрокуратурата допълват още, че вчера е започнало предявяването на материалите по делото на обвиняемите и техните защитници.

Като обвиняеми по делото са привлечени: Цветан Василев – бивш собственик на фалиралата КТБ, Снежанка Велева – Стефанова, Маргарита Голева, Александър Панталеев, Красимир Хаджидинев, Георги Христов, Мария Димова, Борислава Тренева - Кючукова, Маргарита Петрова, Елка Стойкова, Рангел Стойчев, Светлана Георгиева, Илиан Зафиров, Георги Зяпков, Цветан Гунев, Румен Симеонов и Славияна Данаилова-Велева.

От специализираната прокуратура настояват, че действията им по разследването по делото "КТБ" са приключили в кратки срокове предвид изключителната фактическа и правна сложност на казуса.

"Поради обществената значимост и интереса на огромен брой български граждани към хода на досъдебното производство, както и наложената от ръководството на Прокуратурата на Република България политика на откритост пред обществото за работата на институцията, след разрешение от наблюдаващите прокурори, ще публикуваме пълния текст на предявените обвинения от Специализираната прокуратура по делото КТБ", посочват от там и поясняват, че това ще се случи идните дни.

КТБ бе поставена  под специален надзор на 20 юни 2014 г., след като изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори. 

На 6-и ноември 2014 г. БНБ отне лиценза за банкова дейност на КТБ. Основният мотив за отнемането на лиценза е отрицателен капитал на банката от 3,75 млрд. лв. на база на оценките на Deloitte, EY и АФА, които приключиха на 20 октомври 2015 г.

Всичко за КТБ четете тук!

 

Още новини четете в Dnes.bg

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
StraightForward
преди 7 години
http://***.inter-view.info/2013/06/ilia-pavlov-i-delian-peevski.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
StraightForward
преди 7 години
нещо как забъркваш Прокопиев със Пеевски, недей, че сте смешни с глупостите си !???"Илия Павлов е една от най-спорните фигури на българския преход, а оглавяваната от него групировка Мултигруп, преименувана в MG -корпорация, е обвита със съмнителна слава.Историята на групировката е най-яркият пример за това как политическата власт в България може да бъде използвана за правене на много пари, писа в. Капитал. Биографията на Мулти всъщност представлява 13-годишно преплитане на сенчестия бизнес с политиката - от бизнеса с крадени коли и контрабандата до сложни финансови сделки и международни договори за газ и ток. С участието на Мулти се родиха едни от най-големите мистерии (за ролята на Луканов и тайните служби в източването на икономиката) и скандали и обвинения в корупция в най-новата ни история (цесията "Химко", паразитирането върху "Кремиковци", скандални доставки на въглища за енергетиката и т.н.)."http://***.mediapool.bg/simvolat-na-balgarskata-mafiya-news20367.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
marto76
преди 7 години
Абсолютно си прав, че липсват Искроф, Чобанина, Иво Прокопиев и неговите храненици от Протестната мрежа! Явно за тях ще има милост и кой каквото успял - успял да гепи покрай пирамидата КТБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 0
Frosty
преди 7 години
Цацара, Шиши, Искрофф, Чобаноф, Прокопа и онези от протестната му мрежа, които предизвикаха банковата паника са невинни. Василев е виновен за всичко. Той сам си окраде банката и на всичко отгоре е подготвял убийството на Пеевски. Така е, вярвайте на прокуратурата. Всичко е така, както ни го казват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 1
Naematel
преди 7 години
Това което направи дебелия с жалтото вестниче трябва да се изучава от бъдещите банкери, прависти, журналисти, политици и вложители ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 10
StraightForward
преди 7 години
Ами, ТОЙ ПЕЕВСКИ Е РУСКИ РЕЗУЛТАТ, ОТ МУЛТИГРУП И ДОГАН!!! ГАРАНТА ЗА ЕТНИЧЕСКИ МИР НАЗНАЧЕН ОТ МОСКВА ИМА ОБРЪЧИ ОТ ФИРМИ, КОИТО МОГАТ ДА ТИ СЪБОРЯТ ВСЯКА БАНКА!! ВИДЯ СЕ!!! ТОВА Е РЕЗУЛТАТА ОТ СТАЛИНСКАТА ТИ КОНСТИТУЦИЯ И ЧЕРВЕНИЯ ВИ ТОТАЛИТАРЕН НАЧИН НА МИСЛЕНЕ!! ПОСЛЕ, ГЛАСУВАЙТЕ ПАК ЗА БСП!! ДА НЕУМОРНИ СТЕ !???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 6
sdar
преди 7 години
Интересно защо се чака да се махне ГЕРБ от властта за да се разреши да се продължи с делото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
А Пеевски дето даде команда на Цацаров кога и как точно да действа?В една нормална държава и Пеевски и Цацаров щяха да са в затвора, чак след тях щяха да влязат и останалите виновници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още