IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ отне лиценза на КТБ

Причината - отрицателен капитал в размер на 3,745 млрд. лв., като до назначаването на синдик квесторите на КТБ ще продължат да упражняват правомощията си

14:06 | 06.11.14 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БНБ отне лиценза на КТБ

Българска народна банка (БНБ) официално отне лиценза на Корпоративна търговска банка АД (КТБ), става ясно от съобщение на централната банка. 

БНБ е поискала от съответния съд да открие производство по несъстоятелност, като надзорът започва и подготвителни действия за назначаването на синдик в институцията. Докато това стане обаче, квесторите Станислав Георгиев Лютов и Елена Здравкова Костадинчев ще продължат да упражняват правомощията си, заявяват от централната банка. 

"Фондът за гарантиране на влоговете в банките ще бъде уведомен за подаденото искане за откриване на производство по несъстоятелност, с цел извършване на подготвителни действия за назначаване на синдик“, информират още от БНБ. 

Капиталът на КТБ е отрицателен в размер на -3,745 млрд. лв., става ясно още от прессъобщението. По този начин банката не отговаря на нормативните капиталови изисквания и съгласно Закона за кредитните институции (ЗКИ) БНБ задължително отнема издадения лиценз поради неплатежоспособност.

Отчетените от банката съотношения на базовия собствен капитал от първи ред и на капитала от първи ред са -188,03%, а съотношението на капиталовата адекватност е -180,18%, с което КТБ нарушава капиталовите изисквания.

БНБ разкрива повече информация относно постъпилите уведомления за цесии на вземания, сключени между клиенти на банката, както и за прихващания на задължения с вземания, придобити по договори за цесия.

По данните към 31 октомври прехвърлените вземания по договори за цесия са на обща стойност 1,184 млрд. лв., прихващанията - на стойност 779,055 млн. лв.

От централната банка обаче подчертават, че дори и всички уведомления за цесии и прихващания да бъдат отразени в счетоводните регистри на банката финансовият резултат на КТБ към 30 септември би се подобрил само със 161,468 млн. лв. Като резултат собственият капитал на КТБ би останал отрицателна величина.

Какво следва?

След като централната банка поиска обявяване на банката в несъстоятелност от съда след отнемането на лиценза и уведоми ФГВБ за това, БНБ изпраща на Фонда и копие от списъка на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици на банка. Фондът трябва да избере и назначи от списъка на синдиците двама.

Ако искането на БНБ е коректно, съдът образува дело в деня на получаването му, като насрочва заседание не по-късно от 15 дни от образуването на делото. Заседанието, в което се разглежда искането за обявяване в несъстоятелност, е закрито. В него участват БНБ, ФГВБ и банката, която се представлява от квесторите или от упълномощени от тях лица. 

Решение на съда трябва да има в 7-дневен срок след заседанието. То влиза в сила незабавно. 

С решението си съдът обявява неплатежоспособността на банката и определя началната й дата (подадена от БНБ). След това се открива производство по несъстоятелност за банката.  

Синдиците поемат управлението на банката в несъстоятелност, а контролът над дейността им се осъществява от Фонда. Само синдиците пък имат право да управляват и да се разпореждат с всичко, включено в несъстоятелността.

По сега действащия Закон за гарантиране на влоговете в банките изплащането на гарантираните влогове (до 196 000 лв. на всички физически и юридически лица) започва най-късно до 20 работни дни от отнемането на лиценза на банката. Този срок може да бъде удължен с още десет работни дни при изключителни обстоятелства. За краен срок на изплащане се прилага общият 5-годишен давностен срок.

От данните на одита става ясно, че сумата на гарантираните депозити е около 3,6 млрд. лв. в КТБ и около 55 млн. лв. в дъщерната банка ТБ "Виктория".

Опити за спасяване?

Предложението на консорциума, съставен от ЕPIC, Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман и Gemcorp, за реорганизиране на КТБ с помощта на държавата от 30 октомври е било взето под внимание.

Още на другия ден (31 октомври) от БНБ пращат писмо до министъра на финансите, с копие до председателя на 43-тото НС и до председателя на временната Комисия по бюджет и финанси, в което се коментира исканата държавна помощ от инвеститорите в размер на до 2,3 млрд. лв.

„От министъра на финансите - в качеството му на компетентен национален орган по Закона за държавните помощи - беше поискано становище относно възможността да бъде предоставена и одобрена държавна помощ по описания от Консорциума начин и съответните размери, както и изложената схема да бъде незабавно обсъдена в работен порядък с Европейската комисия“, посочват от БНБ в прессъобщението.

Към днешна дата обаче в БНБ не е получен отговор от министъра на финансите, уточнавят от там.

По-рано от БНБ обясниха, че през март подуправителят на банката Цветан Гунев е дал разрешение за увеличаване на капитала на банката с 35 млн. евро чрез схема от дружества, като на практика банката е финансирала сама себе си.

Не за пръв път БНБ разрешава на КТБ да включва суми, привлечени като подчинен срочен дълг, в капитала ѝ от втори ред. Така например през октомври 2011 г. БНБ позволява на КТБ да включи сумата от 20 млн. евро, по договор за подчинен срочен дълг, сключен между КТБ и мажоритарния собственик на банката Бромак ЕООД.

Припомняме, че КТБ бе поставена под специален надзор на 20 юни, управлението ѝ бе прехвърлено на квестори, а трезорът бе подложен на одит. 

Всичко по темата четете тук!

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 21 rate down comment 4
kig36
преди 9 години
Ние сами сме си виновни,защото им позволяваме да го правят.Елементарно е!Никъде няма да допуснат да се гаврят така с народа толкова години.Дори в най-бедните държави по-света щеше да има хиляди осъдени,такива и със смъртни наказания дори,зверски конфискации до 9-то коляно и т.н.Един голям поет го е казал преди доста време:'Не сме народ,а ***",всеки получава това,което заслужава.Аз лично съм бил дълги години в чужбина и винаги ме е било срам да кажа,че съм българин.И навън сме най-долното племе,просто е заложено у нас.Турците са се отказали от най-богатата си провинция в империята без особен бой.Стадо,казали са го още преди 6 века!Кой каквото иска да си мисли,аз обичам България затова и се прибрах,но хората в нея НЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 15 rate down comment 4
Repoman
преди 9 години
+111111111,много точно го каза, по-точно и аз не бих могъл.КТБ изглежда е правила схемата поне 4-5г., откакто ГЕРБ бяха взели властта, а подобна схема за да върви и да се развива гълта много, ама много пари. За толкова години само за издръжка на схемата, са отишли може би половината от липсващите пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 17 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Ние сами си купихме билетите за филма май! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 28 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"Парите ще се проследят и намерят при добро желание,поне повечето.Други банки няма да има,то и тази си беше екстра,но и е**ха мамата с цел грабеж,който вече няма как да се осъществи."На твое място не бих бил сигурен че случаят няма да се повтори! За т.н едър бизнес това е всъщност бизнеса му! Тази схема за кражба не е нова. И е толкова елементарна /ако разполагаш с политическа власт/.:))) А парите !??? Би било добре да ги има и да носят пари на притежателя си и от там на всички нас като българи, но истината е, че както много пъти съм писал, тези хора не са БИЗНЕСмени! Това са си най долни проба КРАДЦИ. Крадците, освен да харчат и крадат друго не могат. Затова винаги слагам думичката бизнес, когато иде реч за подобни типове в кавички. Тези пари или са изхарчени за глупости вече, или което е по вероятно, са изгубени при опита на тези хора да се правят на бизнесмени! "От дет дошло там отишло" стоят нещата за тези хора. Никой нищо няма да намери. ...и виновни също няма да има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 27 rate down comment 4
Nikola666
преди 9 години
Да разбираме значи че хората, които дължат пари (Пеевски и Сие) няма да ги връщат. Държавата рече и отсече "Кой ял - ял. Ние (народа) ще платим". Та схемата е всеки българин ще се бръкне за да плати на тези, които са имали гарантирани депозити. Хората (и фирмите) с депозити в размер над гарантирания пият студена вода. Пеевски пие Луй 13-ти. Честито. Току-що ни включиха във филма "Как да ограбим един народ" епизод пореден. И пак си плащаме за участието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Диииии, начи викаш, бутнал 3 милиарда, за да вземе 205 милиона, и Цацаров го излови :)Верно сме най-корумпираната държава значи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 20 rate down comment 1
Repoman
преди 9 години
Признавам те за най-големия оптимист който съм срещал.Парите няма да се намерят, не че не може да се намерят, но това няма да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 2
Repoman
преди 9 години
Мустака не е завлякъл милиардите за себе си, поне не всички.Нали се сещаш че за да стане такава пирамида трябва да се бутат парички и тук и там ... Това си е много голям разход, и то за няколко години много пари са заминали по такива направления.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 12
kig36
преди 9 години
Парите ще се проследят и намерят при добро желание,поне повечето.Други банки няма да има,то и тази си беше екстра,но и е**ха мамата с цел грабеж,който вече няма как да се осъществи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Абе още ли има хора, дет мислят че Цецо си е турнал милиардите в торбата и с тях е заминал за Белград?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още