IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ разреши на КТБ да включи подчинен срочен дълг в капиталовата си адекватност

Кредитът в размер на 20 млн. евро е от мажоритарния собственик Бромак АД и се предоставя за период от 6 години при годишна лихва от 7%

15:13 | 28.10.11 г. 1
БНБ разреши на КТБ да включи подчинен срочен дълг в капиталовата си адекватност

Корпоративна търговска банка АД (КТБ) е получила разрешение от БНБ за включване на суми, привлечени като подчинен срочен дълг, в капитала й от втори ред, съобщи банката чрез БФБ-София.

Договорът за подчинен срочен дълг, сключен между КТБ АД и мажоритарния собственик на банката Бромак ЕООД, е за 20 млн. евро и срок от 6 години. Усвояването на кредита ще стане на един транш, а погасяването на главницата ще бъде в края на 6-годишния период. Лихвеният процент е 7% годишно, като лихвата ще се плати еднократно в края на срока.

Изплащането на подчинения срочен дълг не е обезпечено под никаква форма от страна на Корпоративна търговска банка АД.

Корпоративна търговска банка АД може да изплати предсрочно главницата, само след като получи предварително писмено разрешение за това от страна на БНБ.

Бромак ЕООД е заинтересовано лице по смисъла на чл.114, ал. 5, т. 1 от ЗППЦК, тъй като към момента притежава 57,29% от капитала на Корпоративна търговска банка АД и е страна по описаната по-горе сделка, заявяват от банката.

Сключването на договор за подчинен срочен дълг с Бромак ЕООД не представлява сделка по чл. 114, ал. 1 от ЗППЦК, тъй като е на обща стойност под прага, посочен в чл.114, ал. 1, т. 2 от ЗППЦК, уточнават от банката.

За последните 12 месеца акциите на банката поскъпват с 34% до 78,25 лв. за акция и 470 млн. лв. пазарна капитализация.

Печалбата на Корпоративна търговска банка намалява с 19% на годишна база до 45 млн. лв. за деветмесечието на 2011 г. Активите на банката се увеличават с 65% на годишна база, но нетният лихвен доход намалява.

В началото на тази година Първа инвестиционна банка АД (ПИБ) включи хибриден (дългово-капиталов) инструмент в капитала си от първи ред. Книжата бяха за 20 млн. евро и позволиха на банката да финансира сделката по покупка на обособени части от Кремиковци.

По-рано през месеца БАКБ привлече 48,3 млн. лв. чрез увеличение на капитала. Вече стартира увеличение на капитала на ЦКБ с максимален размер от 45 млн. лв. БНБ е поискала и увеличение на капитала на Инвестбанк с 50 млн. лв.

Интърнешънъл Асет банк пък се сдоби с нов акционер в лицето на Хидравлични елементи и системи АД, което придоби 9,87% от банката.
 

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
Повишаванията на Изискванията за Задължителни/Златни/ Минимални Резерви на Търговските Банки означава, вдигане на имунитета, който Банковата Система дава на престъпността, превръщайки престъпниците в банкови служители, за които не, ефективното капитално строителство е първи приоритет, а лихварството е най-важното за престъпниците. Лихвата предствалява средства, които се използват за следвоенно възстановяване и възстановяване от природни бедствия и не се използва за нищо друго.Връщането към стандарта на златно обезпечение на националните валути означава използванено на единственият материал на планетата, чието разпределение означава гладивност, съзидателност и свещен труд, който стмулира използването на парите само за добро, никой не би хвърлил шепа жълтици, като щепа патрони във война, а би ги използвал в най-подходящия момент, възможно най-ефективно и градивно в своя полза и така никой не би пострадал, а би се подменила ценностната система на ограбването с тази на Бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още