fallback

България иска да се присъедини към ОИСР

В момента в организацията членуват 35 държави, като от Централна и Източна Европа са Чехия, Полша, Унгария и Литва

18:45 | 20.04.17 г. 1
Автор - снимка
Създател

България подготвя план за действие за присъединяване към Организацията за икономическо и сътрудничество и развитие (ОИСР).

Това се разбра по време на срещата на министъра на икономиката Теодор Седларски с Габриела Рамос, директор на кабинета на генералния секретар на организацията. На нея са били обсъдени перспективите и възможностите на нашата страна за членство в световната организация, съобщиха от Министерството на икономиката.

Габриела Рамос е изразила готовност за пълно съдействие за придвижване на кандидатурата и сътрудничеството с българската страна за необходимите стъпки в присъединителния процес.

В момента в ОИСР членуват 35 страни, като от Източна Европа са Чехия, Полша, Унгария и Литва.

Участието в ОИСР ще увеличи престижа и доброто име на българската икономика, която ще се нареди сред най-развитите в света, призоваха в края на март със специална декларация четири работодателски организации. Те се надяват, че влизането на страната ни в авторитетната организация ще предизвика допълнителен  инвестиционен интерес към България.

В началото на юни 2017 г. ще се проведе заседание на Съвета на ОИСР на министерско равнище. Съществува вероятност на това заседание да бъдат поканени нови страни за преговори за членство.

В ОИСР функционира механизъм за обстоен преглед ("peer review") на политиката и състоянието на страните кандидатки за присъединяване, в рамките на който те следва да докажат, че се придържат към принципите, споделяни от страните членки: отворена пазарна икономика, демократичен плурализъм и зачитане на човешките права.

След като страна-кандидат изрази своето желание да се присъедини към организацията и страните членки бъдат убедени, че тя е показала своите възможности да стане член, Съветът на ОИСР започва формална процедура за присъединяване. Целта е да се гарантира, че страната кандидат действително е готова да приеме всички задължения, произтичащи от членството.

По време на разглеждането на кандидатурата на страната в отделните Комитети тя следва да представи на Съвета декларация, съдържаща всички правни и политически ангажименти, които е готова да поеме.

Съветът взима окончателно решение дали да покани страната кандидат да се присъедини към ОИСР въз основа на съгласие от всички страни членки и след задълбочена оценка на Секретариата и на многобройните комитети.

ОИСР е създадена през 1961 г. Тя е наследник на учредената през 1948 г. Организация за европейско икономическо сътрудничество, която управлява инвестициите по Плана „Маршал“ за следвоенно възстановяване.

Днес в ОИСР членуват 35 държави, сред които САЩ, Канада, Австралия, Чили, Исландия, Израел, Япония, Република Корея, Мексико, Нова Зеландия, Норвегия, Турция и Швейцария. Всички страни членки на ЕС, с изключение на България, Румъния, Хърватска, Кипър и Малта, са и членове на ОИСР.

За преговори за възможно разширение са поканени Бразилия, Индия, Индонезия, Китай, Русия и ЮАР.

ОИСР събира и анализира данни, изработва стандарти и проекти за споразумения, в които подпомага своите членове в икономическото развитие, финансовата стабилност и борбата с бедността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:59 | 04.09.22 г.
fallback