IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Няма особен икономически ефект от Brexit

Глобалните перспективи се подобряват през последните месеци, посочва организацията

15:48 | 08.09.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Перспективите пред световната икономика не са се променили в резултат на британския вот за напускане на Европейския съюз (ЕС), съобщава MarketWatch, като се позовава на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

Базираната в Париж организация спря публикуването на информация за бъдещата икономическа активност през юли, като обясни тогава, че гласуването на Острова може да затрудни интерпретирането на серия от икономически индикатори.

В очакване на гласуването много икономисти бяха разтревожени как безпрецедентното решение на тази голяма и развита икономика да промени икономическите си отношения със своите съседи може да създаде високи нива на несигурност, които да възпрепятстват растежа на Европа и по света.

Индикаторите обаче показват, че вотът за напускане на ЕС няма голям незабавен ефект извън Великобритания.
“Въпреки че остава несигурността относно естеството на споразумението, което Великобритания ще сключи с ЕС, волатилността на данните, които се появиха в седмиците непосредствено след референдума, изглежда нямалява“, посочва ОИСР.

Всъщност глобалните перспективи се подобряват през последните месеци, което облекчава притесненията за рязко забавяне на икономиките в момент, когато политиците не разполагат с много инструменти за стимулиране на активността. 

Водещите индикатори на ОИСР сега сочат стабилен растеж в най-развитите икономики, включително САЩ. За разлика от предишните месеци на 2016 г. се отчитат и подобрения в редица големи развиващи се икономики, включително Китай, Бразилия и Русия.

Като цяло 2016 г. е на път да отбележи година на разочароващ растеж за световната икономика. През трите месеца до юни икономическият растеж в развитите страни е най-бавният от почти три години. Въпреки това водещите индикатори не показват признаци за по-широко и по-рязко забавяне, заради което според ОИСР не е нужно централните банкери да разширяват мерките за стимулиране на икономиката.

Отчасти в отговор на притесненията за глобалната перспектива Европейската централна банка през март обяви пакет от мерки, насочени към стимулиране на растежа и инфлацията. Подобни действия последваха и от страна на Централната банка на Япония в края на януари, както и други централни банки.

Водещите индикатори на ОИСР имат за цел да покажат ранни сигнали за ускоряване или забавяне на икономическата активност. Промените в икономическата активност, сигнализирани от индикаторите на организацията, обикновено стават факт между шест и девет месеца по-късно.

Водещият индикатор на ОИСР за икономическата активност в 34-те страни членки е стабилен на ниво от 99,7 пункта през юли. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ASTIN
преди 7 години
Още няколко месеца почакайте. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още