IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз поиска актуализация на бюджета на Здравната каса

Причината са сигналите, подадени от районни лекарски колегии за намалени бюджети на болниците за второто тримесечие

15:28 | 27.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българският лекарски съюз (БЛС) поиска актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Причината са сигналите, подадени от районни лекарски колегии за намалени бюджети на болниците за април-юни 2017 г. , съобщават от Съюза.

Съсловната организация изразява категорично несъгласие относно неяснотата при разпределение на бюджетите от РЗОК към лечебни заведение за болнична помощ. Ръководството на БЛС настоява текстовете от Националния рамков договор за 2017 г., касаещи болнична помощ, да се следват стриктно и при неясноти НЗОК да предприема мерки за своевременното им разясняване.

От Здравната каса изпратиха официална позиция, че болниците могат спокойно да осъществяват дейността си, като обясняват, че от месец април лечебните заведения за болнична помощ ще разполагат със средномесечно 133,240 млн. лв. Допълнителното увеличение на бюджетите на болниците ще дойде от възможността за надвишаване на месечната дейност с 3% според чл. 333 от рамковия договор.

„Резервът от 3%, който лечебните заведения могат да ползват, не е включен в първоначалните разчети, той ще се появи след като те отчетат дейността си“, обясняват от здравния фонд.

Според Лекарския съюз не е нормално при 134,5 млн. лв. средномесечно, платени за болнична помощ за 2016 г., да се окаже недостатъчна сумата от 137,240 млн. лв. средномесечно, постигната с максималното увеличение от 3%.  аличието на нови структури и дейности, известни на Министерство на здравеопазването и НЗОК към 31.12.2016 г., не би трябвало да е фактор, който да доведе до намаляване на тримесечните бюджети“, пишат от БЛС.

БЛС винаги е твърдял, че бюджетът на НЗОК се планува с дефицит и във връзка с това ръководството на съсловната организация ще предприеме мерки за актуализацията му чрез отваряне резерва на НЗОК, за да се предотврати финансово изнемогване на системата, посочва се в писмото на съсловната организация.

Няколко областни болници – в  Стара Загора, Бургас, Варна, София, сигнализираха за орязани бюджети. За следващото тримесечие средствата са намалени с около 10% спрямо миналата година, сигнализират директори на болниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още