IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И столични болници алармираха за орязани бюджети

Оказва се, че бюджетите на клиниките са по-ниски от миналогодишните дори и с буфера от 3 на сто

17:15 | 02.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За поредна година болниците имат проблеми с бюджетите си. След като общински лечебни заведения алармираха за проблема, и директорите на столичните общински болници изразиха притеснение заради намаляването на лимитите на лечебните заведения за април. Оказва се, че бюджетите на болниците са по-ниски от миналогодишните, дори и с буфера от 3 на сто.

На общинските болници в София през април лимитът е намален значително спрямо същия месец на 2016 година. Трите процента буфер в бюджетите, заложен с новия рамков договор, също не са достатъчни, казват ръководителите на лечебните заведения.

Между 10 и 15% по-малко финансиране са получили болниците в София, което ще доведе до намаляване на заплащането на медицинския персонал. Това обаче няма да се отрази на пациентите, каза д-р Борил Петров, директор на Пета градска болница, пред БНР.

„За съжаление тези три процента не покриват намалението на лимитите“, посочва Петров. И дава пример с болницата, на която е директор. За април тази година Пета градска е с намален бюджет от 38 хил. лева спрямо април 2016 година, а три процента върху сумата, която е отпусната като лимит за април, представлява 17 хил. лева, обясни директорът.

Българският лекарски съюз (БЛС) вече поиска актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заради сигналите, подадени от районни лекарски колегии за намалени бюджети на болниците за април-юни 2017 г.

Преди седмица няколко областни болници – в  Стара Загора, Бургас, Варна, София, сигнализираха за орязани бюджети. За следващото тримесечие средствата са намалени с около 10% спрямо миналата година, сигнализират директори на болниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още