fallback

Потребителите започват да губят вяра в българската икономика

Прегледът на финансовото министерство показва продължаващ спад на безработицата и ръст на кредитирането, но и увеличаване на външния дълг спрямо БВП

18:05 | 02.05.17 г. 3

След четири месеца на повишение, през март индикаторът за доверието на потребителите се понижи основно заради влошени очаквания, пише Министерството на финансите в своя преглед на икономиката през март.

В същото време обаче общият индикатор за бизнес климата се увеличава с 2,9 пункта, подкрепен от по-добрите оценки във всички сектори с изключение на услугите. Новите поръчки в строителството се повишават, а очакванията са благоприятни.

От финансовото министерство отчитат още ръст на новите поръчки в строителството, оптимизъм има и сред представителите на бизнеса в сектора търговия на дребно.

От началото на 2017 година безработицата намалява непрекъснато и към края на февруари коефициентът е 6,7%, или с 1,3 процентни пункта по-ниско от средното за ЕС. От министерството очакват подобряване на пазара на труда през следващите месеци на базата на наблюденията през март.

Намаление на цените на храните, безалкохолните напитки и на услугите доведоха до спад на инфлацията с 0,5% през март. Енергийните продукти обаче повишават цената си и това допринесе за повишение на годишния темп на инфлацията до 1% спрямо март 2016 година.

Прегледът отбелязва още ускоряване на растежа на кредитите за частния сектор - до 3,4% на годишна база през февруари. Увеличение има както при кредитите за нефинансовите предприятия, така и за дамокинствата. Намаляват и лошите и преструктурираните кредити. Делът им обаче остава без промяна за трети пореден месец - в рамките на 15,9% от общия брой кредити.

По-рано днес служебният премиер Огнян Герджиков отчете повече приходи в бюджета в трите месеца на управление на кабинета. Данните на финансовото министерство показват още и че към края на февруари излишъкът по консолидираната фискална програма възлиза на малко под 832 млн. лева.

Приходите в бюджета растат с почти 4%, или общо 5,7 млрд. лева. Общите разходи са с 6,4% повече до 4,9 млрд. лева. Разходите растат основно заради по-високите социални разходи - с 5,3%, показва още прегледът на финансовото министерство.

Фискалният резерв е 13,6 млрд. лева в края на февруари, пише още в документа. 

Съотношението на държавния външен дълг към  брутния вътрешен продукт (БВП) спрямо февруари 2016 г. се повиши от 16,7% до 19,6%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
fallback