fallback

Процедурата по "внос" на сезонни работници ще бъде съкратена

Новите срокове ще бъдат разписани в Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност

18:00 | 10.05.17 г. 1

Ще бъде намален срокът за регистрация на сезонни работници от трети страни за работа в България. За това са се договорили министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, съобщават от Министерството на туризма.

Двамата са обсъдили ускорената процедура да бъде разписана в Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност в кратки срокове. 

Целта е да бъде намалено техническото време, за което се извършва регистрацията на сезонни работници от трети страни за работа в страната за до 90 дни. Съгласно сега действащите текстове процедурата отнема 15 дни.

Правилникът за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност е приет с постановление на Министерския съвет в края на септември 2016 г. Промяната е стъпка в решаването на проблема с липсата на кадри в туризма.

Основната липса на специалисти в сектора е най-вече в изпълнителските позиции - пикола, камериерки, сервитьори, рецепционисти, бармани, почистващ персонал и всички други, които се грижат пряко за комфорта на всеки един турист. Не е необходимо те да имат висше образование, но трябва да бъдат изключително добре подготвени и квалифицирани.

Обмисля се и създаването на квалификационен и преквалификационен център към Министерството на туризма, което също трябва да доведе до преодоляване на кризата.

По данни на министерството за сектора не достигат над 23 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
fallback