IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниското заплащане - основна причина за изтичането на кадрите в туризма

Създаването на атрактивна среда за развитие е единственото решение на проблема, категоричен е Байко Байков

11:22 | 17.05.16 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Проблемът с липсата на кадри в туризма е концептуален и започва от най-висшите административни позиции, където работят хора, които нямат компетенция. Това каза в предаването "Бизнес Старт" по Bloomberg TV Bulgaria Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Ниското заплащане е основна причина за изтичането на добре подготвените служители. Тези кадри се насочват в чужбина и имат успешно кариерно развитие, отбеляза експертът. Създаването на атрактивна среда за развитие е единственото решение, категоричен е той.

Хроничният дефицит на кадри в туризма се задълбочава и негативната тенденция ще продължи, защото сме нискобюджетна дестинация – продуктът ни генерира ниска добавена стойност и това не позволява високи възнаграждения. Той допълни и че високата конкурентност на международния пазар още повече задълбочава проблема. 

По думите на Байков у нас имаме много добре подготвени кадри в сферата на туризма, но атрактивните условия за работа зад граница ги „изтеглят“ от България.

Борислав Бойчев, председател на Асоциацията на частните професионални колежи, също посочи този аспект на проблема - нямаме политика за задържане на персонала. В момента по данни на статистиката заплащането на кадрите в туристическия сектор е около седем пъти по-ниско, отколкото в други сектори, каза Бойчев.

Според Бойчев идеята на министър Ангелкова да се привличат кадри от чужбина у нас е добра като краткосрочна мярка, но при стриктни условия за привличането само на качествени служители. За Байков обаче идеята за внос на кадри от чужбина е нереална.

Според Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма поне 4 хиляди служители не достигат тази година за летния туристически сезон.

„Има коректни хотелиери, които осигуряват на служителите си заплащане и през зимата, за да могат да разчитат на тях през летните месеци, но има и такива, които сменят работниците си всеки сезон, създали са си лошо име и страдат, че не могат да намерят работна ръка сега“, коментира ситуацията той пред БНР.

Като причина за ниското заплащане той посочи и евтиния продукт, който много хотелиери предлагат. А оттук и ниското заплащане, което започва от 400 лева и достига до 650 лева.

Вчера министърът на туризма Николина Ангелкова откри първото заседание на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма. Само с добре обучен персонал може да се повиши качеството на туристическите услуги, а с това и конкурентоспособността на целия отрасъл, заяви министърът на туризма. Съветът ще набелязва оперативни мерки, ще обсъжда проблеми, ще събира и анализира информация за свободното движение на работниците и служителите, трудовата заетост и равнището на доходите. Чрез създаването му ще се осигури необходимата координация за успешната реализация на програми и политики за насърчаване на заетостта, обучението, квалификацията и преквалификацията на работещите в отрасъла.

Министерството на туризма е проучило добрите практики на страни като Испания, Франция, Италия, Португалия, но преди да се приложи техният опит за професионално обучение в туризма, трябва да е ясно какви са нуждите на национално ниво.

По данни от World Travel and Tourism Council през 2015 г. общият брой работни места у нас, пряко или косвено свързани с туризма, са 338 хил., което е намаление от 6,5% спрямо 2014 г. Общият дял на заетите в туризма и свързаните индустрии е 11% от всички работни места в България. Броят на директно заетите в туризма е над 92 хил., което е с 10% спад спрямо 2014 г. Българските образователни експерти съобщават, че реализацията на завършващите висше образование по туризъм е сред най-ниските за последните пет години.

Още от интервюто може да гледате във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 1
Nathan
преди 7 години
Възвращаемостта на инвестициите в българския туризъм е под 4% годишно,т.е на прага между обслужване на задълженията към кредиторите и съществуваването.При подобна ,,възвръщаемост:, възнагражденията по 600 лв са максималното, което хотелирите по черноморието могат да заплащат, като работно възнаграждение. От всичките възможни туристически атракции и дадености, които България има възможност да развива са избрали най-лошата-кратковременния и зависещ от климатичните условия -летен/морски туризъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
Nathan
преди 7 години
Ангелкова преди няколко месеца съобщи, че сивият сектор в туризма надхвърлял 50%, като оттогава до днес нито Министерството на туризма, нито НАП са предприели действия да се справят с проблема.На второ място, в България все още под думата туризъм се разбира ,,почивка на българското черноморие''. Понятие за агритуризъм, планински,природен, селски, културен туризъм и.т.тн изобщо отсъстват от речника на администриращите туристическата индустрия.От години организираната престъпност в България инвестира в строежа на бардаци по черноморието, а политическата класа грижливо обслужва интересите им, като инвестира всички пари за реклама за поддържане на посочените по-горе бардаци.Както държавата, така и мутро-хотелиерите трябва да признаят, че тяхната стратегия не струва и ,че морският туризъм може да генерира само ниска добавена стойност и то няколко месеца - не повече от 4 месеца годишно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 0
STRAHO
преди 7 години
"В края на миналия месец премиерът Бойко Борисов лично съобщи, че в България са пристигнали едва двама бежанци по европейските споразумения, като един от тях вече е избягал. България се съгласи да приеме общо 1200 души, но засега няма желаещи да дойдат в страната. " ха ха ха ха единия ВЕЧЕ избягал! оооха ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 7 години
"България, която се съгласила да приеме 47 души от Гърция"===Местните хотелиери са се съгласили да наемат работна ръка! :)))) Ако научи тая работна ръка за съгласието им, не могат я намерят из Европата. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 0
STRAHO
преди 7 години
"БЕЖАНЦИТЕ БЯГАТ ОТ ГЪРЦИЯ, ЗА ДА НЕ ГИ МЕСТЯТ В БЪЛГАРИЯ17.05.Близо 80% от имигрантите в Гърция, които са се включили в програмата на ЕС за разпределянето им из държавите от съюза, са се отказали от нея, след като са научили, че ще ги преместят в България. Това съобщават от Файненшъл таймс,Авторитетното британско издание цитира данни на гръцките власти, според които един на всеки седем бежанци отказва да бъде включен в схемата или се укрива. Най-фрапираща е ситуацията с България, която се съгласила да приеме 47 души от Гърция. Когато бежанците са били уведомени къде ще бъдат преместени, 36 от тях са се оттеглили от програмата, а седем са се укрили. В крайна сметка само четирима са били преместени в България." ====ха ха ха ха Толкова са ни изпили соса , че и бълхите ще избягат от нас и държавата ни! ха ха ха Да се смее ли човек, да плаче ли! Има си и добра страна. Не само ще се спасим от близкоизточната напаст но и няма да се чешим заради бълхи! :))))..ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 0
STRAHO
преди 7 години
"...и започва от най-висшите административни позиции, където работят хора, които нямат компетенция."=== Те затова иде реч!!! Трябва ли им специалисти!!?? Глупостииии на търкалета. Трябва им прислуга. Само че при сходни цени на продукта гръцките чорбаджии примерно,въпреки проблемите в държавата им споделят в пъти повече препечеленото с прислугата! :)))) Алчност та дрънка им е болестта на нашите феодали. Алчност или неграмотност при управлението на "бизнеса" си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
boyanpa
преди 7 години
Това не е помощ, а опит за унифициране с останалите износители, при които ДДС е 0.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 3
redcretin
преди 7 години
Че тя държавата помага - има диференциран ДДС за туризма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
anatoli75
преди 7 години
Звездите са Ц-игани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 2
anatoli75
преди 7 години
Господа "Работодатели" ще разберете скоро ,че малка част от печалбата ще трябва да споделяте с работниците под формата на по-висока заплата ,проблема ви е че докато го разберете няма да има на кого да я давате,а младите българи който прогонвате в чужбина с обидно ниското заплащане за да се върнат ще ви се наложи да им плащате тройно,имате и друг вариант:Пенсионери и ***,честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още