fallback

Върховният административен съд отмени санкция на "Валмарк"

Съдът постанови, че КЗК незакономерно е наложила глоба на компанията в дело за заблуждаваща реклама на хранителна добавка

18:11 | 11.05.17 г.

Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Комисията за защита на конкуренцията за санкция на Валмарк, става ясно от публикуваното на страницата на съда решение.

Антимонополният регулатор наложи глоба в размер на 64,98 хил. лева (0,5% от нетните приходи от продажби за предходната финансова година) на компанията във връзка с кампанията ѝ „Грижа за ставите“.

Проучването на КЗК беше поискано от конкурента „Зона Фарм“, който определя действията на „Валмарк“ като заблуждаващи потребителя и нелоялна конкуренция, защото е използвана забранена от закона сравнителна реклама.

От ВАС обаче посочват, че публикациите на „Валмарк“ в национални медии като част от кампанията „Грижа за ставите“ не са с цел да бъде насърчена продажбата на продуктите, а ограмотяване на читателите чрез провокиране на въпроси и „търсене на верните отговори“.

При своето решение КЗК не е взела предвид и експертизи и становища от независим експерт по отношение на субстанции в добавки за грижа за ставите. Комисията не е направила и преценка за продуктовия пазар, на който спорят двете компании, посочват още от ВАС.

На базата на своите проучвания съдът постановява, че КЗК не е доказала, че „Валмарк“ е нарушил Закона за защита на конкуренцията и в този смисъл решението за санкции е незаконосъобразно.

Освен че отменя санкцията срещу компанията, съдът осъжда КЗК да плати съдебните разноски по делото, които с в размер на 3 050 лева. Решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС в рамките на 14 дни.

Решението е публикувано на сайта на съда в началото на май. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
fallback