IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Починал е директорът на "Асарел Медет" Лъчезар Цоцорков

Председателят на Надзорния съвет на компанията бе на 71 години

16:37 | 16.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Асарел Медет</p>

Снимка: Асарел Медет

На 71-годишна възраст е починал Лъчезар Цоцорков - председател на Надзорния съвет на "Асарел Медет". Това е най-голямата компания за открит добив и обогатяване на медни руди в България.

По информация на „24 часа“ Цоцорков е починал в Швейцария, докато се е лекувал от тежко заболяване.

Той е един от учредителите на Българската минно-геоложка камара, чийто председател беше до края на април 2017 г., когато бе сменен от Николай Вълканов.

Цоцорков беше член на УС на Българската стопанска камара до 2012 г., почетен професор в Минно-геоложкия университет и почетен гражданин на Панагюрище и Стрелча. 

Всъщност целият професионален опит на Цоцорков преминава в това предприятие. Той постъпва на работа в Ремонтно-механичния цех на Минно-обогатителен комплекс „Медет“ през 1971 г. като стипендиант на предприятието. През периода 1979-1985 г. ръководи изграждането на  нова площадка на завод „Оборище“- Панагюрище /дн.“Яна“/.

През 1986 г. става главен директор на Технологичен минно-обогатителен комплекс „Асарел-Медет“.

Личната му инициатива и всеотдайност в работата са били решаващи за успешното изграждане и пускане в експлоатация на новите мощности на рудник и обогатителна фабрика „Асарел“ на 6 декември 1989 г. От 1991 г. е изпълнителен директор на „Асарел-Медет“ ЕАД.

През 1998 г., заедно с 2756 свои колеги от предприятието основава инвестиционното дружество „Асарел-Инвест“ АД, в което по-късно мажоритарен дял придобива австрийската компания Voest Alpine Intertrading.

Дружеството „Асарел Инвест“АД, в конкуренция с известна чуждестранна компания от бранша, печели търга за приватизация на 75 % от капитала на „Асарел-Медет“ЕАД през юни 1999 г. След това дружеството изпълнява предсрочно и всички задължения по договора за приватизация, без да ползва никакви, предвидени по закон, привилегии за т.н. работническо-мениджърски дружества.

През 1999 г. Цоцорков става изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на „Асарел-Медет“ АД, а от юли 2014 г. е председател на Надзорния съвет на дружеството.

Под негово ръководство „Асарел-Медет“ успешно се преструктурира и модернизира, прилагайки съвременни европейски и световни практики в технологиите, екологията и корпоративната социална отговорност.

Днес е сред водещите индустриални предприятия в страната и лидер в българския рудодобив с устойчиво, екологично и здравословно безопасно производство.

Цоцорков е и един от учредителите и първи председател на индустриален клъстер „Средногорие мед“ – Пирдоп и на Сдружение на предприемачите – Панагюрище. От 2000 г. членува в Ротари клуб - Панагюрище. Проф. д-р Лъчезар Цоцорков е член на Международния организационен комитет на световния минен конгрес – Варшава. Участва в Управителните съвети на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия и на Българския национален минен комитет от 1994 г. Издава книга по фирмено управление и защитава докторска дисертация пред Висшата атестационна комисия на тема „Основи на фирмената култура в минно-обогатителните комплекси“през 2000 г. От 2014 г. е почетен професор на Минно-геоложки университет "Свети Иван Рилски". Изнася лекции по корпоративно управление пред студенти от МГУ "Св. Иван Рилски" и Нов български университет. Действителен член е на три международни академии в областта на минното дело и минералните ресурси и има множество публикации в български и чуждестранни научно-технически издания, както и регистрирани патенти и рационализации. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още