IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери могат да изразят мнения за ОСП във въпросник за европейската агрополитика

Инициативата е на Института за агростратегии и иновации и ИнтелиАгро

15:45 | 25.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Фермерите могат да пращат мнения за бъдещето на общата селскостопанска  политика (ОСП) като попълнят въпросник на Института за агростратегии и иновации и ИнтелиАгро.

Инициативата е резултат от проведения от двете организации в Пловдив дебат „ОСП след 2020 – Изборът на България“.

Всеки заинтересован и ангажиран по някакъв начин с темата за ОСП, всеки с визия за промяна или с позиция за запазване на статуквото, може да изрази своето мнение, отговаряйки на кратък въпросник, публикуван на www.bcap.bg, съобщиха двете организации, които организират серия от дебати за бъдещето на европейското земеделие.

За разлика от обсъждането на Европейската комисия, което вече приключи, този въпросник има за цел да подпомогне процес, чрез който всички български граждани, които имат досег със сектор „Земеделие”, да формират обща визия за ОСП след 2020 г.

„Разбира се, ще разчитаме най-вече на браншовите организации. По време на дебата те показаха своята активност, споделиха свои позиции. Чрез въпросника бихме искали да ги стимулираме да ги формулират, а и да ги легитимират, защото всяка една организация има свои правила за вземане на решения. А когато говорим за позиция, касаеща националния интерес, е много важно правилата и процедурите, доколкото ги има, да се спазват, а и всичко да е публично, за да може в края на процеса да имаме самочувствието, че сме направили нещо по европейски модел, обективно и открито, а резултатите да послужат като основа за националната позиция на страната ни по ОСП след 2020“, заяви Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации.

Вторият от серията дебати ще бъде на 21 септември 2017 г. в София.

Формирането на национална визия за това как трябва да изглежда ОСП след 2020 г. е от голямо значение не само за фермерите, но и за държавната администрация. Именно с тази цел дебатите продължават - със силно международно участие и високо ниво на експертиза, като междувременно този въпросник и инициативите покрай него ще гарантират максимална обективност и прозрачност на процеса на формиране на националната ни позиция, заяви Николай Вълканов от ИнтелиАгро.

Във втория дебат участие ще вземе анализаторът по темата ОСП в ЕС Алън Матюс, който ще посети България специално за събитието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още