IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: За първи път ЕК е толкова конкретна в мониторинговия доклад за нас

Изпълнението на препоръчаните мерки е важно не за Брюксел, а за българските граждани, заяви вицепремиерът

11:44 | 02.06.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

За първи път Европейската комисия (ЕК) е била конкретна в своите препоръки за реформите в съдебната система, вписани в доклада по Механизма за сътрудничество и проверка, както е поискала българската страна. Това обясни в Народното събрание вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„За първи път имахме 17 много конкретни препоръки по всеки един от показателите“, обясни още тя.

Тя призова за съгласие и обединение за мерките по тези препоръки, защото те са важни не за Механизма на ЕС, а за българските гражни.

В последния мониторингов доклад Брюксел отчете напредъка на България в няколко области – съдебна реформа, борба с корупцията и организираната престъпност, в последните 10 години. В документа беше отчетено, че има само няколко години с положително развитие – когато страната създаде механизма за отнемане на придобитото по незаконен начин имущество, както и специализирания съд и прокуратура.

Добра е оценката и по отношение на напредъка през 2015 година и 2016 година, когато беше актуализирана съдебната реформа и бяха изпълнени част от мерките в нея.

Захариева посочи още, че „в кратък срок“ Министерството на правосъдието ще публикува и своя доклад по повод поискания от страната ни анализ на работата на прокуратурата. Тя обясни пред народните представители по време на  парламентарния контрол, че има забавяне в дейностите на работната група, натоварена да разгледа анализа, по време на служебното правителство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Valentino512
преди 6 години
"Тя призова за съгласие и обединение за мерките по тези препоръки, защото те са важни не за Механизма на ЕС, а за българските гражни" хахахах... "гражни" - личи си, че на този които пише статията го е грижа за гражните :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 4
Ferry
преди 6 години
Аллооооооо, Захариевааааа..... космос тук земя, чувате ли!?ОТ КОЛКО ГОДИНИ БГ ПОЛУЧАВА ВСЕ КОНКРЕТНИ ПРЕПОРЪКИ И ВСЕ ПО ЕДНИ И СЪЩИ ВЪПРОСИ!???? Докога ще се правите на ущипане престъпници!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още