fallback

Манолова: Двойният стандарт при храните е дискриминация

Пред евродепутати омбудсманът ще настоява за започване на процедура за промяна в регламента на храните и на евродирективата

11:48 | 03.07.17 г. 3

Двойният стандарт в качеството и в цените на храните за Югоизточна и Западна Европа е дискриминация. Това каза пред БНТ омбудсманът Мая Манолова в коментар на обявените преди дни резултати от извършени проверки, които потвърдиха наличие на двойствен стандарт при състава на някои храни, продавани в България и в Европа, както и драстични различия при цените на някои продукти.

Заедно с България дискриминираните страни по отношение на качеството на храните са осем, което е и предпоставка за обединяването на усилията в тази посока, посочи Манолова.

„Оказа се, че докато се борим и противопоставяме срещу Европа на две скорости, Европа в два хранителни стандарта е факт и това е така и в България“, каза общественият защитник. 

Мая Манолова коментира, че проблемът е в европейското законодателство и в общия регламент за храните, които допускат предлагането на стоки под един и същи бранд, но с различни съставки и качество в различни точки на европейския пазар.

Близо една четвърт от проверените от земеделското министерство храни са с различно качество от същите със същия бранд, предлагани в Западна Европа, а половината от проверените храни са на по-високи цени, като особено драстични са разликите в цените при детските храни, детските пюрета.

Манолова подготвя позиция до всички европейски омбудсмани, които ще окажат натиск върху земеделските министри, които на заседание в средата на юли ще обсъдят двойния стандарт. Според нея така проблемът може да бъде решен по-бързо.

Омбудсманът заяви, че смята да организира и среща с евродепутати и да настоява за започване на процедура за промяна в регламента на храните и на директивата.

Що се отнася до разликата в цените, Манолова смята, че проверките трябва да продължат, за да стане ясно каква е причината аналогични стоки да бъдат значително по-скъпи у нас и в Европа.

От Министерството на земеделието вече обявиха, че Обществен съвет ще координира бъдещите действия около проверките за двоен стандарт при храните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
fallback