IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър ще предложи нов модел за бюджетите на болниците

Месечните бюджети на лечебните заведения трябва да зависят и от сезона, каза Николай Петров

18:11 | 06.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Здравният министър Николай Петров ще предложи в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за догодина да не се залагат еднакви бюджети за болниците всеки месец, а средствата да се определят и на сезонен принцип. Това каза Петров по време на блиц контрол в парламентарната здравна комисия.

Министърът на здравеопазването посочи, че ще вложи всичките си усилия да убеди финансовия министър, че големите структуроопределящи болници трябва „да имат повече въздух“, визирайки тезата си, че за тези клиники не трябва да има лимити.

Петров твърди, че месечните бюджети на лечебните заведения трябва да зависят и от сезона. Той даде пример с болниците по морето, които през летния период са изключително натоварени и извършват многократно повече дейности, отколкото през други периоди на годината.

Министърът не можа да даде еднозначен отговор на това дали ще отпаднат лимитите за болниците и призна, че все още има неяснота защо различни болници получават различни средства за едни и същи дейности. По думите на Петров историческият принцип за бюджетиране е остарял и не е обективен и във времето води до големи разлики в бюджетите на клиниките.

Николай Петров е убеден, че болничната система може да работи и без лимити. Той иска да се определи методика, която да е публична и да аргументира бюджетите.

Състоянието на държавните болници е трагично, стана ясно още по време на заседанието. Само три лечебни заведения - МБАЛ Монтана, УМБАЛ „Св. Ив. Рилски“ и УМБАЛ Плевен, са с положителен финансов резултат, всички останали областни и университетски болници отчитат отрицателен, заяви д-р Нигяр Джафер.

По думите на Петров има болници, които вървят добре, и такива, които са "пред катастрофа".

Ще бъдат преразгледани и договорите на областните болници с различните доставчици. В момента са постигнати различни цени за медикаменти. Има и болници, при които директорите са си позволявали да купуват лекарства на цени, които са над тези в позитивната листа, каза министърът. Той отчете, че това е довело до щети в размер от 90 до 600 хил. лв.

За тези злоупотреби министърът е сезирал прокуратурата.

Здравният министър окачестви и въвеждането на индикативни стойности за дейности като раждания, химиотерапия и интензивни грижи като провокация от страна Здравната каса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още