IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикати очакват ескалация на напрежението заради ниските доходи наесен

Нужни са законодателни промени за частния сектор у нас, където да се изисква колективно трудово договаряне, каза лидерът на КНСБ

13:51 | 12.07.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Напрежението в страната заради ниските доходи е трудно удържимо и може да ескалира в протести през есента, ако правителството не поеме ясен ангажимент в тази посока. Това заяви в Плевен президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В момента хората са силно радикализирани на много места, където се плаща с пари от бюджета - положението е нетърпимо и хората няма как да останат мирни, посочи той, цитиран от БТА. 

По думите му ако хората не видят ясни гаранции за увеличение на доходите си, което може да стане с ангажимент на правителството, есента няма как да няма някакви форми на протест, прогнозира синдикалният лидер.

Според Димитров са нужни законодателни промени за частния сектор у нас, където да се изисква колективно трудово договаряне.

Според официалните данни на НСИ там, където има колективно договаряне, доходите са по-високи с 12-15 на сто от тези в предприятията, където няма такова договаряне - разбирайте, където няма синдикати, поясни Димитров. Той посочи, че печалбата на фирмите, работещи у нас, за миналата година са над 20 млрд. лева и ако от нея се вземат само 20 на сто за заплати на хората, това означава увеличение със 100-150 лева на всяка заплата.

Пламен Димитров е категоричен, че минималната работна заплата трябва да се вдигне с поне с 60-70 лева и да се гарантира увеличение на доходите и във всички бюджетни системи.

Президентът на КНСБ участва в отчетно-изборно заседание на Регионалния съвет на синдиката в Плевен.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още