fallback

БСП предлага правила за охраната в болниците да бъдат записани в закон

Здравното министерство и МВР да изработят съвместна наредба за сигурността в лечебните заведения, предвижда законопроектът

10:58 | 21.07.17 г. 1

БСП предлага правила за охрана в болниците да бъдат записани в закон.

Депутатите от левицата предлагат промяна в Закона за лечебните заведения, внесена в Народното събрание, според която Министерството на здравеопазването и на вътрешните работи да  изработят съвместна наредба, която да регулира охраната в болниците.

Болниците ще бъдат задължени да осигурят охрана както на пациентите, така и на персонала.

Правилата за това ще бъдат записани в наредба, която ще трябва да изработят министрите на здравеопазването и на вътрешните работи. 

Предложението за законови промени идва след поредната ескалация на напрежение заради нападенията над медици, посочва се в мотивите към текстовете.

Трябва радикално да се пресекат всякакви опити за малтретиране над медиците при изпълнение на техните служебни задължения. Посегателството срещу лекарите е посегателство срещу основните ценности на обществото, посочват депутатите от левицата.

Според тях неприемането на законодателни мерки в тази насока ще засили тенденцията българските специалисти да напускат страната или да се отказват от професията си.

От БСП посочват, че и към момента болниците осъществяват охрана по условия, определяни от тях, но в повечето случаи тя е непрофесионална. Според БСП болниците няма да бъдат натоварени с допълнителни разходи, ако промените станат факт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:15 | 12.09.22 г.
fallback