IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарите от "Шейново" на протест след поредния случай на агресия

Нападението над лекари е криминализирано, но осъдените са единици, каза д-р Таня Андреева

11:42 | 04.07.17 г.
Лекарите от "Шейново" на протест след поредния случай на агресия

Лекарите от АГ болница "Шейново" протестират днес срещу насилието над колегата им д-р Албена Гагова, която беше пребита по време на работа. Протестът се подкрепя и от лекари от другите болници в столицата, както и от Българския лекарски съюз и пациенти, съобщава БНТ.

Лекарите от болница "Шейново" са получили декларации за подкрепа от останалите здравни заведения. През целия ден те ще бъдат на работното си място с протестни лентички.

Лекарката е била в безсъзнание повече от 20 минути. Носът ѝ е счупен, има и разкъсване на горната устна. Побойникът Владимир Стоянов е привлечен като обвиняем за нанасяне на лека телесна повреда, за което може да влезе в затвора за период от една до пет години. По случая тече разследване.

Нападението и побоя над д-р Албена Гагова, акушер-гинеколог в болница "Шейново", не е изключение. В последните години тези случаи все повече зачестяват. В болници, които работят в условия на спешност, за съжаление, това е ежедневие, коментира по националната телевизия д-р Таня Андреева, бивш министър на здравеопазването.

По думите й в България основният проблем е свързан с факта, че се прави законодателство, което обаче не се спазва. Тя припомни, че през 2013 година беше криминализирано нападението над лекари, но осъдените са единици.

Проф. Радослав Гайдарски и д-р Станимир Хасърджиев се обявиха за цялата строгост на закона срещу нападателя, коментирайки последния случай в ефира на Bulgaria ON AIR.

Проф. Гайдарски е категоричен, че на д-р Гагова е нанесена тежка травма, която не може да бъде квалифицирана като лека или средна, а трябва да премине към тежък криминален случай.

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев подкрепи мнението на проф. Гайдарски и призова за най-голямата строгост на закона, за да се предотвратят такива случаи.

"На мен това повече ми прилича на опит за убийство и нехайство", отбеляза той.

"Трябва да информираме обществото, че това е недопустимо и всеки такъв случай няма да бъде толериран. Човекът няма да се измъкне и ще си получи наказанието", каза още д-р Хасърджиев.

Той посочи, че агресията срещу медицински лица не е български феномен. "Миналата седмица бях в лондонска болница, където навсякъде имаше плакати против агресията срещу медиците. Освен с чисто законовите мерки, там се опитват и кампанийно да водят диалог с пациенти и лекари", обясни той.

"Този човек трябва да си получи заслуженото. Трябва да бъдат предприети законови мерки. На този случай трябва да се погледне с най-голяма строгост и подобно нещо да не се повтаря", заключи бившият здравен министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още