IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоби грозят собственици на животни, ако ги пускат в нивите

Ще бъдат санкционирани и физически, и юридически лица

09:59 | 26.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Собствениците на животни, които ги пускат в селскостопански земи и така се унищожава реколтата, ще бъдат наказвани с глоба от 200 до 500 лв.

При повторно нарушение глобата расте от 600 до 1000 лв. Това предвижда проект за изменение на Закона за опазване на селскостопанското имущество, внесен в парламента от депутата Александър Мацурев (ГЕРБ) и негови колеги.

Проектът ще бъде обсъден днес от парламентарната земеделска комисия.

В момента законът предвижда глоба от 200 до 500 лв. единствено за преките извършители (например пастирите), които обаче не винаги са собственици на животните, става ясно от мотивите. Налага се общинските администрации да издирват преките извършители и често те не могат да бъдат открити – животните се пускат на паша в ранните сутрешни часове и се оставят без надзор до прибирането им, като няма как да се докаже, че човекът, който ги прибира, ги е пуснал.

Обикновено общинските служители откриват животни в нивите, без някой да ги придружава. На практика нарушителите остават ненаказани поради липса на доказателства, пише в мотивите. Собствениците пък не са достатъчно мотивирани да контролират пастирите, тъй като в момента те не подлежат на санкции.

Проектът предлага глоби да се налагат не само на фермери физически лица, но и на еднолични търговци и фирми.

„Този проблем не е от сега, констатирах го преди доста време, докато заемах длъжността зам.-кмет в община Банско“, каза пред БНР Александър Мацурев. Той посочи, че сегашният закон е доста стар – от 1973 г.

Той посочи като проблем и случаите, когато животни излизат на пътя и затрудняват движението. И в този случай според народния представител трябва да бъдат налагани санкции на собствениците.

За кражбите на реколтата той смята, че общините трябва да контролират по-строго пазачите, наети да наглеждат нивите и градините. Създаването на общинска полиция е свързано с бюджета на съответната община, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още