IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобата за палене на огън в пасище може да достигне до 12 хил. лв.

Предстои промяна в Закона за опазване на земеделските земи

15:19 | 10.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

С 12 хил. лв. може да бъде глобен фермер, който пали огън в пасище без да е уведомил пожарната и службата по земеделие. Това предвижда проект за изменение и  на Закона за опазване на земеделските земи, публикуван днес за обществена консултация.

Промяната се налага заради  множество пожари през 2016 г., които засегнаха  земеделски земи и горски територии, казват авторите на проекта.

През миналата година над 540 пожара са засегнали повече от 61 хил. дка гори и многократно повече земеделски имоти. Най-много са били пожарите в горски територии в областите Хасково, Стара Загора, Бургас, Ловеч, Ямбол и Сливен. 

Сред основните причини, освен метеорологичният фактор (много влажно първо шестмесечие на годината и сухо и горещо лято), са и небрежността от земеделските стопани най-вече при почистване на пасища, мери и ливади.

Проектът забранява паленето на огън и огневи работи в пасища и ливади без писмено уведомление до областна дирекция „Земеделие” и пожарната в периода, определен като пожароопасен за съответната област.
Лице, което в нарушение пали огън в пасища, мери и ливади, ще се наказва с глоба от 1 500 до 6 хил. лв.

Ползвателят на пасища, който не уведоми писмено областна дирекция „Земеделие” и пожарната в пожароопасния период, ще се глобява с от 500 до 5 хил. лв. При повторно нарушение наказанието е от 2 хил. до 12 хил. лв.

С проекта се правят и допълнения в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ).

Ползвателите на пасища, които са ги получили от държавния или общинския поземлен фонд без търг или при тръжна процедура, ще  подават декларация при подписване на договора, че няма да палят огън или  да почистват терените в пожароопасния период без да уведомят земеделската служба или пожарната.

Ако нарушат забраните, се предвижда всички арендни или наемни договори да се прекратяват едностранно, без предизвестие, от директора на областната дирекция „Земеделие” за земите от държавния поземлен фонд, или от кмета на общината за земите от общинския поземлен фонд.

След като промените влязат в сила, бюрокрацията за фермерите ще се увеличи, става ясно от предварителната оценка за въздействието.

Обществената консултация продължава до 10 август 2017 г.

Последна актуализация: 02:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти България виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
tnm
преди 5 години
Сещам се поне за четири закона / и дори малко повече наредби/, които се занимават с не регламентираното палене на огън.И доколкото си спомням по всите от тях, глоби се налагат само когато нарушителя е хванат на място. А някак не ми се вярва пироманите, който палят пасища и стърнища да се оставят да бъдат спипани в крачка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още