IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарите искат с до 16% повече пари от заложените в бюджета за здраве през 2017

Предлага се надсъбраните средства в здравния сектор да отиват в резерва

12:33 | 26.07.17 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българският лекарски съюз (БЛС) поиска увеличаване на бюджета за здравеопазване през 2018 г. 

На пресконференция председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев посочи, че средствата за здраве през следващата година трябва да достигнат 3,855 млрд. лева с възможност за увеличение до малко над 4,1 млрд. лева.

Това е с 12-16% повече спрямо заложените в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) средства за 2017 г.

Според Грозев този бюджет е постижим, като допълнителните средства могат да дойдат от надсъбраните здравни вноски заради повишаването на събираемостта и увеличението на минималната заплата, както и увеличението на вноската за сметка на държавата, което ще генерира още около 150 млн. лева.

БЛС настоява и в бюджета на НЗОК да се заложат 5% реален резерв, който да се ползва при извънредни обстоятелства, а не да се отваря още при подписването на Националния рамков договор (НРД) от април. Като извънредни обстоятелства Венцислав Грозев определи природни бедствия, влошена епидемиологична обстановка, тежки произшествия с многобройни пострадали, бежанска вълна и т.н.

Организацията предлага също така надсъбраните средства в здравния сектор да отиват в резерва и при необходимост да се ползват пропорционално за всяка от групите дейности – болнична, извънболнична, специализирана, медицински изделия, лекарства и т.н.

Зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова посочи, че недостатъчното финансиране е в основата на всички проблеми на здравеопазването в България.

Тя подчерта, че всяка година се изработва бюджет със заложен дефицит, което предполага прехвърляне на дейности за плащане през следващата календарна година или просто неплащането им. Така се създава напрежение, ограничава се достъпа на пациентите до здравеопазване, влошава се и качеството на здравните услуги, коментира Павлова.

По думите ѝ тези проблеми нагнетяват напрежение в системата, което е и една от причините за агресията срещу медиците от пациенти.

Павлова посочи, че увеличението на бюджета за здравеопазване е инвестиция и в икономиката на страната. Тя коментира, че това няма да води до административни ограничения в достъпа до здравна помощ, а и ще гарантира преминаването към безлимитна работа в здравния сектор.

Предложението на Лекарския съюз е изготвено на базата на работата на лечебните заведения и доболничната помощ през първото полугодие и миналата година и очакванията за второто полугодие, обясни зам.-председателят на съсловната организация проф. Д-р Огнят Хаджийски.

Главният секретар на организацията д-р Стоян Борисов допълни, че ако се вземе политическо решение за увеличаване на средствата за здравеопазване и достигане на средноевропейските стойности на дела на бюджета за здраве от БВП, то парите трябва да достигнат до 6,44 млрд. лева.

Той посочи, че още от 90-те години в България бюджетът за здравеопазване варира от 3,8% до 4,2% от БВП, докато за ЕС е средно 6,9%, а в Германия достига 11%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
studioaa
преди 6 години
Какви лекари да се гонят при положение, че в повечето малки населени места лекари просто няма, с изключение на GP-ta. Tук -там по някои пенсионер, някоя медицинска сестра и някои фелдшер. Значи на GP-тата не им трябва хирургия, за да работят. Значи ако няма нормални лекари абсолютно всякакви интервенции са опасни включително и за най-леките заболявания. При положение, че такава операция става за минути и даже не се лежи в отделението в повечето случаи няма никаква полза от отделение, което лекува само от херния/апендесит и струва милиони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
mrynmryn
преди 6 години
Принципно си прав, но когато българинът чуе, че трявба да се затваря болница или да се гонят лекари, се надига голям вой. Болницата в моето "село" (вече не живея там), беше винаги на загуба с 50к, които се даваха от общината, за да не я закрият. Редовния номер беше, ако те боли корема, ти се вади апандесита, естествено по здравна каса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
studioaa
преди 6 години
Друга възможност за оптимизации в системата е нов закон принуждава всички бежанци и търсачи нан убежищи, които са одобрени от съоветните агренции у нас да бъдат да ПРИНУДЕНИ да предадат ВСИЧКИТЕ СИ ПАРИ И ЦЕННОСТИ над определена сума на държавата, както е закона в Дания. Значи българския данъкоплатец плаща за лечението на поне 30 хил. бежанци суми над 80 млн. лева годишно, а много от тези хора носят със себе си суми от порядъка на 10-20 хил. $.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
studioaa
преди 6 години
Трябва да се увеличи контрола върху изразходването на парите за здравеопазване. В нашата система има очевидно пилеене на средства като се влагат огромни суми в поддръжката на зграден фонд и отопление на болници, в които няма лекари особено в малките населени места. Друг огромен теч в системата са парите, които НЗОК плаща за лечение на българи живеещи в чужбина, поне 400 млн годишно или 10% от бюджета. Значи защо тези българи не са си купили ЗДРАВНА ЗАСТРАХОВКА за лечение при командировка в чужбина(до 10 хил. лева таксата е под 10 лв седмично), а ако изобщо не живеят в България ЗАЩО НЕ СЕ СА СЕ РЕГИСТРИРАЛИ КАТО ЗДРАВНО ОСИГУРЕНИ в съответната стана?? Ние не можем да си позволим да плащаме скъпо неживотоспасяващо лечение в чужнина на НИКОГО, при положение, че това лечение е достъпно у нас на цена 5-10 пъти по-ниска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 6 години
няма да пипат бюджета :)) , вдигат вноската от 8% на 10% и готово. проблема ще е че всички държавни и общински и военни и полицаи не внасят нищо. там се въртят едни пари на книга и уж всичко е тип-топ па после недостиг в касата :)) . а по принцип и те са хора и те трябва да получават здравеопазване . забатачена работа . ако направят частни здравни фондове и всеки ще трябва да си ги внася сам , изведнъж гореописани ще ревнат , щото ще трябва да ги вадят вече от джоба си и ела гледай сеир :)) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още