fallback

Учителските заплати ще бъдат увеличени с 15% от 1 септември с близо 80 млн. лв.

Минималната учителска заплата ще започва от 760 лева

13:08 | 09.08.17 г. 8

Държавата отпуска 80 млн. лева за увеличение на учителските заплати с 15% от 1 септември, съобщи пред журналисти в Министерския съвет министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Днес министрите гласуваха на заседанието си необходимите 79,9 млн. лева. 

„Това е първа крачка за двойното увеличение на възнагражденията на учителите в рамките на четиригодишния мандат“, обеща министърът, цитиран от БТА.

Той посочи, че увеличението вече е заложено в тригодишната средносрочна бюджетна прогноза до 2020 година, в размер на 330 млн. лева всяка година.

Очаква се минималната учителска заплата да започва от 760 лева. 

Според Красимир Вълчев е задължително заплатата на учителите да е над средната за страната.

С друг акт се вдигат стипендиите на студентите от българските диаспори в чужбина - от 150 на 200 лева. Това са студенти най-вече от Молдова и Украйна, често с нисък социален статус и за тях стипендията е важна, каза той.

Тъй като малка част от студентите започват работа като учители, ще бъде създадена електронна платформа, която да "среща търсенето и предлагането" на преподаватели.

„Има райони и дисциплини, където има недостиг на учители, там ще се търси начин за задържане на преподаватели, след като навършат години за пенсия“, каза министърът. На други места ще се стимулира подмладяването на педагогическия състав.

Според проект, публикуван от образователното министерство, минималната заплата за училищен директор ще бъде 950 лв., а за зам.-директор - 887 лв. Заплатата за главен учител ще стане 836 лв., а на старши учител – 792 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:07 | 13.09.22 г.
fallback