IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще подкрепи Франция в премахването на социалния дъмпинг*

В замяна Париж ще подкрепи страната ни за влизане в Шенген, механизма ЕRM2 и ОИСР

12:22 | 25.08.17 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Българският държавен глава Румен Радев и френският президент Еманюел Макрон.&nbsp;<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Българският държавен глава Румен Радев и френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България в Шенген

България е изпълнила техническите изисквания за членство в Шенген, но има съпротива сред старите членки на ЕС за присъединяването ни към безвизовото пространство.

В изказването си президентът на Франция Еманюел Макрон призна, че България изпълнява техническите критерии, а с присъединяването си към Шенген ще може пълноправно да участва и в дискусиите, свързани с преразглеждането на правилата на безвизовото пространство.

Двамата държавни глави са постигнали съгласие и по въпросите за миграцията, което е един от аспектите и на членството ни в Шенген.

Овладяването на миграцията и намаляването на риска от терористични атаки изискват обща европейска политика и задълбочено сътрудничество във всички сфери - засилена охрана на външните граници и борба с нелегалния трафик, засилена политика на връщане и реформа на общата европейска система за убежище, подчерта Румен Радев.

Споделих нашите очаквания и получих потвърждение от френската страна за по-голяма солидарност за страните на първа линия (на бежанската вълна – б.ред). Очакваме и подкрепа от Франция за оперативния план за защита на българските граници, който внесох тази пролет официално в ЕК и Съвета на ЕС, защото сигурността на европейските граждани започва от сигурността на нашата граница, допълни той.

Членството на България в еврозоната и в ОИСР

Франция ще подкрепи България за евентуалното присъединяване на страната ни към механизма ERM2, т.нар. „чакалня“ преди същинското присъединяване към еврозоната. Страната ни е потърсила подкрепа и за присъединяването ни към ОИСР, за които вече има и подадена молба.

Отношенията ни с Франция имат определено стратегически характер и придобиват все по-важно значение в контекста на членството ни в ЕС. Затова е необходимо да съгласуваме работата си по нашите общи позиции от европейския дневен ред, коментира Румен Радев в изказването си в тази връзка.

Европейската перспектива на Западните Балкани

Макрон и Радев са обсъдили и присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС.

Точно заради иницативата на г-н Макрон, закриляща Европа, трябва имаме много по-мащабно мислене за стабилността на Европа, защото ако не представим европейска перспектива за Западните Балкани, те рано или късно ще представят балканска перспектива за Европа, коментира Радев по време на пресконференцията.

Той допълва, че е необходимо да се търси максимална степен на интеграция в европейските структури и политики, както и участието в нови инициативи на засилено сътрудничество.

В тази връзка Еманюел Макрон посочи, че споделя мнението му. ЕС има нужда да засилим интеграцията си. Имаме нужда от сърце на Европа, което да върви по-бързо. Трябва да се определи пътна карта, да се върви към тази цел, и България да участва пълноценно в тези дискусии и допитвания, заключи той.

Сътрудничество в сферата на отбраната

Радев и Макрон изразиха задоволство от постигнатото в сътрудничеството в сферата на отбраната, касаещо трансформацията на българската армия. Според българския държавен глава има потенциал това сътрудничество да продължава с проектите за модернизация на военноморските и сухопътните сили на България.

Сигурността на Европа и на европейските граждани се превръща в основен фактор за бъдещето на Европа. Глобалните заплахи изискват единен отговор, затова приемам вижданията на г-н Макрон, че европейската отбрана ще даде нов импулс, коментира Радев.

Нужно е по-интензивно сътрудничество и задълбочаване на интеграцията в сферата на отбраната. Затова са важни и френските инициативи за приобщаващо сътрудничество. Според мен тяхната реализация означава такива критерии за членство, които да позволят на страни като България да реализират своята амбиция за максимално интегриране в европейските отбранителни инициативи, допълни българският президент.

Ние постигнахме съгласие, че имаме воля да вървим напред и в идните дни да работим за приобщаващото структурирано сътрудничество, допълни президентът на Франция. Европа на отбраната – много говорихме по тази тема, трябва да предприемем прагматични действия, съобразени с геополитическата ситуация на България, да имаме отбрана, която отчита геополитическите реалности.

* Допълнена информация!

Вижте и снимки от посрещането на Макрон в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
Dimat
преди 6 години
Бъдете сигурни т***пи Б***лг***ристански уФЪЪЪсе,че подкрепата за "социалния дЪмпинг" ще се задейства веднага и хиляди български "дъмпингуващи",ще се превърнат в трайни и невъзвратими безработни,а обещанието за митичния "шенген",размахван пред носа на т***пото магаре Б***л***гаристан,ще си остане,както досега!!!Народ,който сам си го навре,никой друг не може да му го навре!Той си е виновен сам,независимо,колко реве и хленчи,та чак се попикава,как други са му виновни - под "други" се разбират и "собствените" му управляващи,назначени от други господари,по време на цирковото представление,"демократични избори"!!!Ха-ха-ха-а-а-а-а.....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
studioaa
преди 6 години
Тази пък коя е? Без проверя в google не мога да кажа коя изобщо е тази. Ако намекваш, че тя е свързана с БСП, БСП не се различава по нищо от ГЕРБ. Ако не вярваш само погледни към европарламента, където БСП и ГЕРБ управляват ЗАЕДНО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Вече не помня колко много различни хора и колко пъти ни обещаваха подкрепа за Шенген и дотук НИЩО. Защо тоя път ако клекнем пред исканията на Макрон да е по-различно? Ппремиера и кукловода му Пеевски може ли да обяснят тоя път какво ще е по-различното?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Lucifer
преди 6 години
Това да не си го преписал от тефтера на М. Захарова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 11
studioaa
преди 6 години
И Шенген и ERM2 и ОИСР не ни вуършат никаква работа и ползи от тях няма, но сме тръгнали да влизаме в тях по някакви мистериозни причини. Време е Бойко да си ходи, защото такова незачитане волята на електората не е имало от Освобождението до днес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 1
ert
преди 6 години
А подкрепа за Шенген кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още