fallback

България ще подкрепи Франция в премахването на социалния дъмпинг*

В замяна Париж ще подкрепи страната ни за влизане в Шенген, механизма ЕRM2 и ОИСР

12:22 | 25.08.17 г. 7
Автор - снимка
Редактор

България ще подкрепи идеите на Франция за промени в директивата за командированите работници и служители в Европейския съюз (ЕС). Това стана ясно от пресконференцията на президента Румен Радев и президента на Франция Еманюел Макрон, които се срещнаха днес в резиденцията Евксиноград. 

След това Макрон ще разговаря и с премиера Бойко Борисов. 

В замяна Франция ще ни подкрепи за членството в Шенген и присъединяването към механизма ЕRM2 на еврозоната, както и за членството в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), стана ясно от изказването на Радев и на Макрон след срещата им. 

Радев подчерта, че въпросът с директивата за командированите работници е от компетенциите на правителството и няма да изземва неговите функции. За него най-важно е да не се нарушава основният принцип на ЕС - за свободното движение на хора, и да се търси баланс между интересите на старите и новите държави членки на блока.

Двете страни ще работят и за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на отбраната. 

Социален дъмпинг

Реформата на директивата за командированите работници е едно от основните предизборни обещания на Еманюел Макрон. Във Франция и други стари членки на ЕС отдавна се шири недоволство заради наемането на работна ръка от източноевропейските нови членки при по-ниско заплащане, както и заради работата на фирми от Източна Европа, най-вече в сферата на строителството, превозите и промишлеността, които плащат заплати и осигуровки в родните си страни и така пестят допълнителни разходи.

Европейската директива за командированите работници и служители в момента позволява на фирмите да изпращат кадри в други държави членки за неопределено време. Европейската комисия (ЕК) предлага срокът да се ограничи до 24 месеца, но Франция настоява за още по-кратък срок.

В тази връзка Макрон е на обиколка из Централна и Източна Европа, като вече разговаря с политическите лидери на Австрия и Румъния и получи и тяхната подкрепа.

Президентът на България Румен Радев подчерта в изказването си, че страната ни е против измамите със социални осигуровки. Трябва да има засилено сътрудничество на социалните служби и по-засилен контрол. Споделям необходимостта от нормативни промени, които да запазват правата на работниците, да подобряват условията на труд и да водят до по-висок жизнен стандарт, коментира той.

Според него обаче въпросът за социалните права не се изчерпва само с проблема за директивата за командироване на работници. Налице са и редица други проблеми, като данъчен дъмпинг, корпоративен дъмпинг, както е налице и неколкократно по-ниско заплащане на работниците от новите страни членки в клонове на предприятия, банки и търговски вериги в сравнение със заплащането на техните колеги от старите страни членки за същото количество и качество на труда, посочи Радев.

Той допълни, че е необходим комплексен подход за тези комплексни проблеми, който да води до устойчиви и трайни решения. Те могат да бъдат постигнати с устойчиви кохезионни и инвестиционни политики, водещи до реална конвергенция и сближаване на заплащането, условията на труд и жизнения стандарт на държавите членки, смята Румен Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
fallback