IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко ще струва модернизацията на военновъздушните ни сили?

Според ГЕРБ нужни ще бъдат 16 самолета, чиято цена ще бъде към 5 млрд. лева, а в БСП се опасяват, че тези пари липсват

12:35 | 24.09.17 г. 14
<p>
	Самолет Gripen. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Самолет Gripen. Снимка: Архив Ройтерс

България ще похарчи 1,5 млрд. лева за покупката на 8 бойни самолета и поддръжката им в следващите години. За следващите 8 самолета трябват допълнителни средства, които ще бъдат в същия порядък, изчисли в ефира на БНР депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев. Той е член на парламентарната комисия, която анализира условията, при които България ще модернизира военновъздушните сили.

Според Гаджев сумата за новите самолети ще бъде около 5 млрд. лева и трябва "много внимателно да следим как ще бъдат разходвани".

Депутатът от БСП Славчо Велков, който също участва в дискусията, обаче смята, че управляващите "опитват да тупкат топката", защото в бюджета няма средства за тази операция.

"Целият бюджет за отбрана ще бъде достатъчен само за модернизацията на военновъздушните сили. А за военноморските, за бойни машини на сухопътните войски, заплати, социални разходи и ред други неща, откъде?“, коментира той, цитиран от пресцентъра на партията.

Неговият опонент обаче беше категоричен, че парите са предвидени в бюджета за тази година и в прогнозите за бюджета през следващите години. "Въпросът е парите да се изхарчат по максимално ефективен начин", каза още той.

В ефира на националното радио Гаджев посочи още, че в парламентарната комисия, анализираща процедурата за избор на нов боен самолет за армията ни, са отбелязали редица неточности и грешки в процеса. Според него тези грешки трябва да бъдат изчистени, а процедурата да бъде по-прозрачна.

Експертът по сигурността Славчо Велков допълни още, че ни трябва нов тип боен самолет. "Не може на 30-35 години да бъдат от нов тип, каквато и модернизация да им се прави. Те няма да отговарят на повишените изисквания. Постоянно има нови заплахи и предизвикателства", обясни още левият депутат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 4
Pyramid
преди 6 години
Допускаме, читан дрон струва 10 млн. обучението на водач- още голкова, заплати и храна за този водач за 10 години - 1 млн, боен рипаси - 9 млн, гориво 1 тон на полет, 500 полета годишно, 5000 лв/,тон...колко самолета може да се поддържат с тези 1,5 млрд и колко-с 5 млрд, че забравих да смятам? За опростяване, приимаме по 1оператор но хвърчило...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Pyramid
преди 6 години
...Разбира се, парламентарно представените, ако не обслужвохо ОСНОВНО чужди интереси, да бяха обсъдили, пони дво пъти, обявяването на международен конкурс, грантови схеми по оперативнш прогроми и т.н. Известно е, обаче, че те сами си наричат депутати / de puta? / и отдавна са забравили, че са избирани /уж/ за народни представители. Учезващо ли е, че предпочитот до си шграат на процедури, ако от такива може да се "усвоява"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Pyramid
преди 6 години
С тези пари може до се закупи цяла въздушна армия нови-новенички дронове, да се плаща и обучава личният състав и да може да върши реална бойна работа. Нали авиациято се вземо работа да върши, във тежкифи опасни условия. Ефективност на разходите? Ето ви я!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Хайде по-добре тия милиарди да се използват за обикновените хора вместо за кражби в армията ни! С и без тия самолети е все тая, но мизерията в България трябва да остане в миналото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още